Bilder ifrån nationaldagen

Nationaldagen firades på Örebäcksvallen som arrangerade ett lopp och andra festliga aktiviteter.
Jag var glad denna dag.
Jag var glad, för jag fick ju testa "zorbing"!
Det var riktigt kul och man kunde komma upp i en ganska bra fart trots att marken var plan. 
 
På kvällen så såg jag och mina bröder en konsert i Halmstad med vår käre kusin Magnus som spelar i band. Han ska snart gifta sig och jag ska på bröllop! Det känns kul. 
 

Dagens uppdatering

I dag har jag äntligen varit på min första fotbollsmatch för detta VM! Det kommer bli fler. Det var riktigt kul. Chile mött Holland och förlorade tyvärr. Spanien däremot vann emot Australien med 3-0. Jag var glad och hurrade högljutt för att fira denna seger. Jag ringde min bror för att berätta om min upplevelse. Han skrattade, nästan hånade mig och sa att Spanien minsann redan var ute ur världsmäterskapet för denna gång. Ett tragiskt besked för mina öron var det. Likväl var jag nöjd över kvällens bragd. 
Chileponkarna förlorade denna afton. 
Någonstans i detta enorma industrilandkskap arbetar jag.
Puss och hej för denna gång. 

Telefonförsäljare

Denna video påminner mig väldigt mycket om min tid som telefonförsäljare. Ett fåtal gånger har man haft oturen att komma till människor som är så pass otrevliga som de är i denna videon. Jag känner även igen mig i försäljaren. Man blir oerhört rapp i käften och har alltid svar på tal i alla lägen om man är en bra försäljare. 
 

En uppdatering ifrån Oslo

Hejsan!
Det är dags för en liten uppdatering så att ni, mina kära läsare, vet hur jag har det här uppe i Oslo. 
 
Livet ter sig fint för tillfället. Jag var på intervju i måndags hos ett bemanningsföretag som har uppdragsgivare inom logistiksektorn. På tisdag ringde de mig och sa att jag skulle på mitt första uppdrag redan dagen efter! Nu har jag skött mig väl och jag och mina två kollegor har fått förlängt tills nästa vecka i vart fall. 
Det känns otroligt härligt att äntligen få betlat för de arbete man utför. Jag känner mig väldigt priviligerad på det sättet när jag tänker på hur situationen ser ut i Barcelona och i Spanien för övrigt. Det är ganska anmärkningsvärt hur förutsättningarna för att få ett jobb och få ett välbetalt jobb skiljer sig...
Detta är mina två arbetskamrater! Ibrahim i främre delen av bilden och Gustav i bakre. Vi är ett gott gäng med hög arbetsmoral. Vi sliter verkligen som djur på jobbet. Det är strängt också, långt mer fysiskt än vad jag trodde det skulle vara. Denna veckan så har vi förflyttat lådor av fisk på 25-35 kilo från en container till en annan med tidsbegränsning. 
 
Denna pöjk jobbar på samma jobb som jag. Jag blev lite chockad när jag såg han först. Pöjken ser ut som en kille som jag var lite betuttad i, i Barcelona. De för sig på samma sätt och har samma sorts leende med. Detta kanske är en bortglömd tvilling? 
 
 
 
 
Nu är det europride denna veckan! Eventet har redan startat så smått, men smäller igen rejält på onsdag då eventområdet öppnas. På lördag är det parad. Jag planerar att gå på en del seminarium om jag har tid.
Hela staden sluter upp kring pride verkar det som och överallt så ser man regnbågens färger. Som här till exempel; utanför USA:s ambassad.
Lebbkossa
Utanför Oslo sentralstasjon
Även trikken (spårvagnen) är prydd med regnbågsflaggan!
 
 
 
 
 
Det märks att det är världsmästerskap i fotboll detta året. Överallt i staden så ser man folk med flaggor och på många barer så visar de matcherna. Nere vid Akers brygge så har man smällt upp en storskärm och sälger öl och mat. Fritt inträde och härlig stämning. Jag vill verkligen följa fotbollsvm detta året men har ingen tv och ingen att kolla med. Då blir det lite tråkigt. Jag ska ner och se ett par matcher är det tänkt i alla fall. Hejar på alla spansktalande länder. Go Colombia, Mexiko, Argentina, Costa rica, Chile, Spanien, etc!
Fotbollssupportrar som hejade på Iran som var på matchen mellan Argentina och Iran. 
 
Dagens Oslostips!
Här i Oslo så har de ett stadscykel system som liknar det som finns i många större städer (t.ex. Barcelona). Cyklarna ägs av ett reklamföretag och således finansieras dem utav reklam med. Smidigt! Gärna lite reklma för min del på cyklarna och vid cykelstånden om prsiet bara landar på 110 nok för ett års användning! 
Den spansktalande befolkningen i Oslo är stor! Överallt tycks jag höra folk tala spanska. I och för sig så har jag ju öra för spanska, men ändå! Jag har redan stiftat bekantskap med en kuban och en mexikanare. Här ovan ser ni en bild ifrån ett event som är arrangerat av det dominikanska kulturcentrumet i Oslo. 
Den finns dessutom en lokalradiostation på spanska. Den heter Radio Latin-Amerika och är Norges största minoritetsradio. På 105.8 hittar man den på. Känns härligt att kunna lyssna på lite spansktalande radio och höra på lite reguetón.
Jag får ståpäls var gång jag går förbi denna plats.
 
 
 

Me and the devil

Här är en gammal film som jag och en kompis gjorde när vi var 15 år gamla. Jag fann den nu på youtube där den låg kvar. Vi gjorde mycket kreativa filmer tillsammans under den perioden och hade det väldigt skoj.  En kort beskrivning utav filmen finns på engelska, tyska och svenska om ni väljer att se videon på youtubes egna sida.
 
Esto es un vídeo antiguo que producimos yo y un amigo cuando teníamos quince años. Lo encontré en youtube hace unos días y no ha envejecido con dignidad... Durante ese periódo hicimos muchas películas muy creativas y nos divertimos mucho. Una descripción breve de la película en inglés, aleman y sueco, se encuentra en la página web de youtube.

Oslo - min nya stad - mi nueva ciudad

Queridos lectores, 
ahora que me he trasladado a Oslo, os tengo que mostrar unas fotos de como es la ciudad, no? Al menos, eso es lo que pienso yo. Sólo hace un semana que llegué y ya me siento como en casa, que pertenezco a esta ciudad.
 
Hej kära läsare,
Nu när jag har flyttat till Oslo så är det ju inte mer än rätt att jag också visar er hor min nya stad ser ut. Oslo är en väldigt vacker liten stad som har många vackra parker att hänga i nu på sommaren. Jag känner mig redan som hemma i denna stad. 
Vigelandsparken - El parque de Vigeland
 Vigelandsparken - El parque de Vigeland
 Vigelandsparken - El parque de Vigeland
 Uno är så klart med mig här i Oslo! - Uno me acompañó cuando hice mi recorrido de la ciudad. 
 
Mi querido amigo - Jag och min trogna följeslagare!
 Le duele el estómago! - Hon har ont i magen!
La gente disfruta del buen tiempo! - Foket njuter av det härliga vädret!
 
 
 
El parque realmente es impresionante!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Uno encontró unos amigos de Japón. Uno hittade några nya vänner ifrån Japan. 
 
 
 
 
 
 
 
 La calle principal de la ciudad, nombrada por un rey sueco - Karl Johan - Karl johans gate
 El palacio real - Kungliga slottet
 Uno encontró otro amigo, el conejo Sture. - Uno fann ytterligare en ny vän. Kaninen Sture.
 
 
 Trikken - El tramvía
 
 Una artista noruega.
 El centro de paz de Nobel - Nobels fredssenter
 
Un homenaje para el grupo Pelle que era un grup de la resistancia durante la ocupación nazi del país. - Pelle-gruppen var en sobatagegruppen inom motståndsrörelsen under Nazi-Tysklands ockupation av landet. 
 Una vista desde el puerto de Aker (Akers brygge) - Vy ifrån Akers brygge
 Tjuvholmen
Tjuvholmen
Tjuvholmen
 
Tjuvholmen
Tjuvholmen
 
 
Unos afficionados de fútbol antes de un partido de la copa mundial de Colombia. Några hängivna fotbollsfans ifrån Colombia innan en match.
 
La ópera de Oslo - Oslos operahus
 
 
 
 
 
 
 
Stortinget - El parlamento de Noruega
 
 
 
 
Ayer salí por el ambiente. Y os puedo asegurar que esta ciudad tiene unos sitios bastange guays també... aunque no se puede comparar con Barcelona, claro...
 
 

Valencianska på IKEA i Älmhult - Valenciano en IKEA, en Älmhult

Detta är en urgullig reklamfilm ifrån IKEA i Spanien. Herr Carlos Carbonell tycker att det inte är mer än rätt att de anställda i Älmhult (där urspungligen startade) lär sig lite valencianska* efter att han så länge kämpat med de svenska namnen och orden på IKEA:s produkter. Resultatet blir väldigt sött. 
 
* Valencianskan är en katalansk dialekt enligt lingvistiker även om många valenciabor skulle hävda att det är ett eget språk. 
 
 
"¿Qué pasaría si un empleado de Valencia viajara unos días a Älmhult (Suecia), a la primera tienda Ikea, para enseñarles a sus compañeros de allí algunas palabras típicas valencianas?" - Ikea abre su primera tienda en la Comunidad Valenciana dentro de unos días y este vídeo es una parte de la campaña para el lanzamiento. 
 
Buen hecho digo yo! El vídeo realmente tiene su encanto. Es guay... 
 
Quiero dar las gracias a Cajsa por hacer que descubra este vídeo. 

Dada

dö! dö! dö! dö!
Gråt! Smärta! Känn! Känn efter som fan.
aléjate de ti mismo. De tu ser. Gör det overkligt.
Tan surrealista como la vida. Así de grande.


Wing - Mamma mia

Os invito a escuchar una nueva interpretación de la canción clásica de ABBA. La voz de esa mujer es, sin duda alguna, muy única. Qué disfrutéis!
 
I dag bjuder jag på lite skönsång ifrån fröken Wing som tolkar ABBAs klassiska låt "Mamma mia". Varsågoda och njut!

Bebben - El bebé

Jag bodde med denna underbara lilla människa i nästan ett helt år. Nu när jag lämnat honom kommer han glömma bort all den svenskan som jag lärt honom! En sådan fantastisk liten ung man detta är. Ibland fick jag ett infall och ville bara adoptera det lilla livet!
 
Viví con este señor pequeño durante casi un año. Ahora cuando lo he dejado, olvidará todo el sueco que le he aprendido. Es una pena! Uff... a veces quería adoptar este tesoro, este angelito, este "bebben"!

Prostens barnbarn

Denna boken hade jag och mina bröder som ljudbok på kasett när vi var små. Så fort vi skulle åka en lite längre sträcka så ville vi alltid lyssna på "Prostens barnbarn". Historien om morfar prosten, prostinnan, Anton och Oskar är så dråplig och så oerhört rolig. Jag lyssnade på historien på nytt för inte längesedan på youtube och historien håller än och är fortfarande lika rolig. Detta, mycket tack vare Margareta Krooks fantastiska stämma som verkligen ger liv åt karaktärernas olika personligheter. 
Här är första delen utav boken. De resterande 4 delarna finns att finna på youtube.com

Röyksopp & Robyn

El grupo noruego Röysopp y el artista sueca Robyn han colaborado juntos para crear un minialbúm que se llama "Do it again" (hazlo otra vez). Se nota que se han divertido mucho produciendo la música, porque el resultado es experimantal y lúdica. 
 
Den norska gruppen Röyksopp och svenska Robyn har samarbetat och gjort ett minialbum tillsammans som heter "Do it again" (vilket även är namnet på titelspåret) som är riktigt bra. 
Espero que esto vaya a ser una de las canciones más populares de este verano en Suecia y en Noruega, porque a mí me encanta. Es electrónica y tiene un "beat" irresistible. Has de bailar cuando la escuchas. Es un "hit"! 
 
Jag hoppas på att dettta kommer bli en riktig sommarhit, både här i Norge och i Sverige. Jag diggar den här låten som tusan. Den har ett "beat" som får det att svänga till i kroppen! 
 

Esta canción es más minimalista y más tranquila. Se llama "Monument".
 
Denna låten är mer minimalistisk och lugnare. 
 
 

Hotet i Vilafranca de Penedès

För några månader sedan var jag och min käre kumpan Moa på utflykt till Vilafranca de Penedès för att gå på vinprovning och njuta utav den lilla staden.
Resan tar oväntade vändningar och strax efter att vi lämnat tåget på stationen så hamnar vi i en livsfarlig situation!
På tåget mot Vilafranca de Penedès fantiserar vi om alla de saker vi vill hitta på i den underbara staden. Senare ska det visa sig att vår resa blir allt annat än angenäm...
Moa och Axel befinner sig i Vilafranca del Penedès.
De stöter på gangsters och Axel blir rädd.
Moa rapporterar om det allvarliga läget i Vilafranca de Penedès.

Lo imposible nunca será posible

Quería permitirse poder amarle.
Sin embargo, había un bloque justo dentro esa sección de su unión con ella. 
La relación siguió siendo como antes. Cenaron, bailaron ballet y se rieron juntos. Que todo seguiría como siempre le hubiera parecido inpensabe justo después de que había revelado su gran secreto desde hace unos meses. 
De un cierto modo estaba agradecido por el hecho de que podían seguir como amigos y que ella no le había rechazado. Pero había seguido siendo infeliz. Quizá más infeliz que antes, ahora cuando su tesis se había transformado a una realidad. Le costaba asumir la verdad. Muy dentro de su mismo esperaba que lo imposible se hiciera posible. Pero veía tan claro que ella no tenía la capacidad de amarle de la manera que él hubiera deseado y sabía que:
 
Lo imposible nunca será posible. 
 
Publicado por la primera vez en sueco: 2011-11-25/15:24:40

Min tekst på dansk - Mi texto en danés

Det er ferie.
Jeg sidder inde i mit hus. Solen lyser og jeg spiser frokost. 
Jeg æder smørrebrød af rugbrød med smør, økologisk ost, tomater som pålæg.
Jeg hygger mig og drikker langsomt ifra mit drikkeglas med forfriskende saft. 
Jeg kigger ud ifra vinduet og betragter naturen - sommeren er hær.
Jeg glæder mig til at jeg har ferie. 

David Bisbal - Mi princesa

 
I dag bjuder vi på lite spansk smörsång! Trevlig tisdag!

En politisk människa

Jag är en högst politisk människa. Jag bryr mig om vad som sker i min omvärld och i Sverige. Jag är nyfiken, jag vill diskutera, jag vill förändra. Under min tid i Barcelona har jag fortsatt varit politisk. Nu när jag kommit hem till Sverige har emellertid mitt engagemang blossat upp på grund av den ilska och frustration jag känner inför det område jag växt upp i. Rasismen frodas. Antifeminismen frodas. Homofobin frodas. Det påpekas ofta ifrån min "jantelagiga" umgängeskrets att jag "tvunget ska ha åsikter om allt" är "PK" eller att jag ska "gilla läget" för att "det är som det är."
Jag antar att jag har levt i en fredad zon när jag bott i Barcelona och glömt bort hur illa ställt det ser ut här hemma. Under några veckors tid har man åter igen fått vänja sig vid att folk slänger ur sig ord som neger, att killar kallar tjejer för vidriga saker eftersom att de inte klär sig som man tycker de ska, att folk snackar skit om en för sin sexuella läggning och behandlar en på ett reserverat och obekvämt sätt. Detta och mycket mer där till. Tyvärr så hade jag efter åratal av inskränkhet blivit van vid det, även om jag inte accepterade det.
 
Det verkar som att man glömmer fort och skär av skavankerna i minnet. För det är obehagligt det som nu sker. Sverigedemokraterna blev största parti i min hemort och nästan var fjärde väljare där valde att lägga sin röst på just Sverigedemokraterna. Jag skäms över att komma ifrån den orten och jag vill bara bort just nu ifrån denna plats. De har blivit så många nu, de som har rasistiska, antifeministiska och homofobiska åsikter.
 
Jag klarar inte av att hantera att ständigt bli påmind om att jag är anorlunda. Att känna nästan varje dag en stämning, antydning eller ren och skär kränkning som påminner mig om att jag är BÖG. Jag vill vara Axel som jag var i Barcelona. Den Axel som för första gången var just bara Axel, rakt igenom. Jag orkar inte ta den kampen jämt och ständigt. Jag kanske har blivit bortskämd? Nej så är det inte. Jag förtjänar det. Jag förtjänar att bara få känna mig som Axel. 
Hade jag stannat kvar här hade jag känt en moralisk plikt; att det var självklart att gå in i lokalpolitiken. Det hade inte funnits några andra alternativ. Jag har dock andra planer och påverkar där jag befinner mig och där jag kan. Men tack och hej, nu beger jag mig härifrån.
 
 
 

RSS 2.0