Hovs Hallar och lemonad tillsammans med Hanna och John

 

 Hejhej! 

Det här är ett gästinlägg av Hanna, Axels kompis. Jag bor för tillfället i Båstad men jag flyttar härifrån i augusti då jag ska plugga konst utanför Linköping. Axel ville att jag skulle berätta om mig själv men jag tycker att det här räcker. Det är roligare att berätta om Axel ur hans väns perspektiv.

Jag och Axel har känt varandra i.. fem år tror jag det blir om jag räknat rätt. Vi lärde känna varandra genom vår gemensam vän Lina. Vi är varandras raka motsatser i vissa sammanhang men i andra sammanhang skulle jag säga att vi är hur lika som helst. Det som gör det så kul att umgås med Axel är att han alltid har något att berätta, sedan är han väldigt vettig, både när det gäller att ge råd och när det gäller att diskutera någonting. Men mest är han väldigt rolig och ger mycket positiv energi. Jag skrattar ofta tills jag får ont i magen av honom. Jag är väldigt glad att han är hemma nu igen ett tag och jag är väldigt avundsjuk över alla resor han gör..

 

Det är så svårt att beskriva Axel med bara några meningar för han är så unik och speciell. Han är en så godhjärtad person som alltid strävar efter att upplysa folk och förbättra samhället. Och när något jobbigt händer honom så tar han tillvara på situationen och gör någonting med det istället för att tycka synd om sig själv. Han är en så stark person och han inspirerar alla i sin omgivning.

 

De här bilderna är en vecka gamla ungefär. Jag och Axel körde till Hovs Hallar, ett naturreservat som ligger cirka tjugo minuter med bil utanför Båstad. Besöker ni Båstad så är det ett måste att åka dit! 

 
 
Norrvikens trädgårdar, en slags park som ligger utanför Båstad som vi smet in på för att sedan upptäcka att det inte var öppet. Så vi smög ut igen. Under somrarna kan du åka hit och kolla på de olika stilträdgårdarna.  
 
Hovs Hallar! 
 
Axel ville klättra upp för klipporna som var extremt hala och branta.. Det är också typiskt Axel, han är inte rädd för något.. När jag påpekade att "Du kan ju dö.." så säger han "Det är ju det som är spännande!" Galen.. Eller så är det jag som är tråkig.
 
 
 
 
 
 
 
 

Paulins brygga, en brygga som ligger lite i utkanten av Båstad och är väldigt populär. (Jag har själv aldrig badat här.. Axel tycker det är märkligt)
 
 Lemonad i min och min pojkvän Johns lägenhet! Det tog rätt lång tid och var väldigt kladdigt. Men det blev bra tillslut. Vi glömde bort att John inte tål citrus.. Så han fick dricka kaffe.
 
 
 
Tchau!

Thessaloniki, Grekland - Sista stoppet Sálonica - La última parada

Jag ankom till Thessaloniki - Greklands andra stad. Thessaloniki är en tråkig och dyr stad. Att landet befinner sig i ekonomisk kris syns inte på de höga priserna, som var ett av de dyrare städerna jag besökt på resan.
 
Llegué a Sálonica, la segunda ciudad de Grecia. Aunque que el país está en una situación comprometida en cuanto a la economía, era una ciudad bastante cara.
Esa torre es la atracción turística más popular.
Detta torn är stadens största turistattraktion.
Vista de la ciudad
Vy över staden
 
Estudié francés durante mis dos días en la ciudad. Ya estaba harto de vagar por las calles y visitar ruinas y museos insípidos.
 
Jag har studerat franska under min vistelse i staden. Jag var restrött och ville inte flacka omkring på gator och torg eller gå och titta på någon ruin eller besöka ett intetsägande museum.
Así hice mi mochila y volví a Suecia!
Såg jag packade ihop mitt pick och pack och for hem!
Där hemma väntade Pyret och mutter på mig! Ett kärt återseende.
En casa me esperaban mi madre y la querida señora Pyret!
 
 
Uno y Pyret se hicieron amigos al instante.
Uno och Pyret fattade omedelbart tycke för varandra.
 
 
 
À bientôt!
 
Continuará...
À suivre...

Tirana, Albanien

Så hade jag anlänt till Tirana - Albaniens huvudstad.
Det var en tämligen grå stad. Dessutom öste regnet ner under de dagarna som jag spenderade i staden.
Albanernernas hjälte Skanderbeg som sägs hållt stånd emot turkarna. Han är en poppis kille.
 
Albanien var ett isolerat samhälle fram till när den kommunistiska regimen föll 1991.
Denna pyramidformade byggnad är en byggnad uppförd under kommunisttiden. Nu ligger den övergiven eftersom att man inte kunnat komma överens om vad man ska använda den till.
 
Under kommunisttiden rustades landet upp. 
 
Albanien sägs ha haft den grymmaste kommunistregimen i Europa. Här bodde herr diktator Enver Hoxha.
Nej. Vid det här läget var jag trött på regn och en grådisig stad. Jag är säker på att det finns andra destinationer som i Albanien som är intressanta. Men jag ville till solen, så jag for direkt till Thessaloniki som skulle bli mitt sista stopp på resan.
 

Makedonien

Jag anlände till Skopje, Makedonien. - Staden med de många monumenten.
500 miljoner euro har en under de senaste åren satsat på projektet "Skopje 2014" som har inneburit att stadens utseende har förändrats dramatiskt. Mängder med palatsliknande byggnader i antik stil, monument coh statyer har förts upp på väldigt kort tid. Den unga staten, erkänd så sent som 1993, efter Jugoslaviens fall, försöker nu att skapa minnesmärken för att stärka sin nationella identitet. Projektet är inte enkom kontroversiellt på grund utav sin kostnad. En stor del utav den makedonska befolkningen består av albaner som inte kan relatera till den makedonska identitet som en nu försöker att skapa. De anser att de nya statyerna enbart hyllar den slavisk-kristna i historien. Ett annat folkslag som även de är mindre roade av de nya tillskotten till stadens stadsbild är grekerna. Mitt i centrala Skopje finns en stor, 20 meter hög staty utav Alexander den store. Enligt grekerna så kom Alexander den store ifrån den grekiska delen utav det som de kallar för Makedonien. De anser att staten Makedonien stjäl en stor historisk ikon ifrån dem och använder den för att bland locka till sig turism. 
Kvinnan som arbetade på mitt vandrarhem sa att en hade varit tvungen att uppdatera och köpa in nya turistkartor över staden var månad nästan, för att kunna hinna lägga till alla de nya monument och statyer som uppförs. 
Makedonien fick för ett par år sedan sin alldeles egen triumfbåge.  
 Stenbron
Här ser ni statyn av Alexander den store som jag tidigare skrev om. Min hypotes är att en har gett statyn namnet "Krigare på häst" för att göra den lite mindre kontroversiell och undvika en tvist med Grekland. Sitt namn till trots så refererar alla statyn till Alexander den store. 
Det är framför allt Grekland, men även landets andra granne Bulgarien, som inte anser att namnet Makedonien kan anses vara en benämning på en oberoende stat. En anser att Makedonien är en benämning på en region - inte ett land. Merparten utav det som kallas för historiska Makedonien ligger nämligen på andra sidan gränsen till Grekland. Därför anser den grekiska staten att det är fel ett land kan "roffa åt sig" det namnet för benämna sin stat.Vidare anser man även att den solsymbol som landet har på sin flagga är en gammal grekisk symbol. När Makedonien gjorde sig sjävständigt och offentliggjorde det tilltänkta namnet och den nya flaggen för staten så svarade Grekland med att omedelbart införa ett embargo mot landet. Makedonien gick då med på att använda namnet "Former Yugoslav Republic of Macedonia." och stilisera sin flagga. I olika formella sammanhang, i bland annat internationella organisationer, så används fortfarande detta namn. En del länder, så som till exempel Sverige, har erkänt landet rätten att rätt och slätt kalla sig för Makedonien. 
 
 
 
Basarerna i centrala delarna av Skopje som till största del bebos av albaner.
Jag mötte upp med Tamara Pop Duceva. Tamara är ytterligare en tjej som jag stiftade bekantskap med när jag var i U.S.A för fem år sedan. Jag minns henne som en "chillerska" av stora mått som gav mig intrycket av att vara lite bortskämd. Hemmakär var hon med. Trots att hon var på andra sidan jorden och i en helt ny kultur som låg framför hennes fötter att upptäcka, verkade hon mest vilja sitta och prata med sina vänner hemma i Skopje. 
Här på bilden ser ni hennes vänner. 
 Mer statyer.
 
 
 Tamara och ett par vänner till henne tog mig med till en kanjon som heter Matka. Här ovan ser ni dammbyggnaden som används som vattenkraft.
 
Här är vi hela gänget samlade. 
Ja, det var väldigt vackert och mysigt. MEN! Jag uppskattar inte när någon ska säga åt mig vad jag ska känna. En av Tamaras vänner säger följande fras till mig när vi tittar ut över dammen och bergen: "Tell me what this experience means to you, to be able to see all this that you have in front of your eyes, tell me". Jag hade lust att säga att de var minsann de fulaste berg jag någonsin sett i mitt liv och att dammen ser ut vara en kloak! 
Men det kunde jag ju trots allt inte säga. Dels för att "pleasa" henne, dels för att det inte skulle vara sant.
Uno var föga imponerad. Han ville hem till vandrarhemmet och vila.  
Ja, så här trött var jag faktiskt på att resa när jag kom fram till Ohrid. Inte gjorde det kalla ocg regniga vädret saken bättre. Det gjorde däremot katten Luna och "farmorn" på vandrarhemmet. De tog så väl hand om mig. Jag har bett "farmorn" sända en bild i efterhand via mejl på katten Luna. Vilken underbar katt det var. 
 
Ohrid är en sommardestination. Det märktes. Staden låg vilandes vid mitt besök. Sjön ni ser i bild heter passande nog Ohridsjön.
 
 
Först när jag lämnade staden blev det fint väder och ifrån bussfönstret på väg till Albanien såg jag sjön med dess klarblå vattens verkliga skönhet! 
 
Continuará...
 
 

Refranes y expresiones suecos traducidos al castellano

Hola!
 
He traducidounos refranes y expresiones suecos. A mi me hacen gracia, verlos traducido al castellano. Algunos se parecen al castellano como "Más vale pájaro en mano que ciento volando" que se podría tracucir a "Más vale pájaro en mano que diez en el bosque" en sueco. Otros son idénticos como "Los borrachos y los niños siempre dicen la verdad" mientras algunos, que verán aquí por continuación, son completamente distintos
 
A ver si pueden adivinar los significados de las frases. Qué disfruten!
 
* Sospechar búhos en e pantano
 
*  Es un estanque de patos 
 
*  Tener codos agudos 
 
*  Estar detrás de la boya
 
* Morder la manzana ácida
 
* Le pelota es redonda
 
* Quemar sus puentes
 
* Construir un hábito en la cabeza
 
* Saber donde poner el armario
 
* Construir un castillo de aire
 
* Querer comer y quedarse la galleta
 
* Llevar la cabeza de perro
 
* Empezar en una nueva canica
 
* Aquel día, aquella pena
 
* Hay luz, pero nadie está en casa
 
* Ese anciano no va!
 
* Lo saben los pájaros/dioses
 
* Ser más tonto que el tren
 
* Calentar para los cuervos
 
* Aquí hay un perro enterrado
 
* Caer entre dos sillas
 
* Como Satán lee la Biblia
 
* Entender el galope
 
* Tener mariposas en el estómago
 
* Dar/Vengar por queso viejo
 
* Obtener agua en su molino
 
* Ni por toda la mantequilla de Småland (Småland es una provincia de Suecia)
 
* Él/ella nació en el vestíbulo
 
* Hacer  algo por propia máquina
 
* Hacer algo para el rey la patria
 
* Ser viejo como la calle
 
* Darle a alguien una bota
 
* Entrar deslizando por un bocadillo de gambas
 
* Estar alegre en el sombrero
 
* Llorar/reírse todo el camino hasta llegar al banco
 
* y como la nata del puré
 
* Ir donde te indica la nariz
 
* Estar verde de envidia 
 
* Ir como el tren
 
* Hacer una rana
 
* Hacerle un cumplido de oso a alguien
 
* Hacer una gallina de una pluma
 
* Hacer un cambio/vuelta de vaca
 
* Hacer un caniche
 
* Hacer casa limpia
 
* Tener fuego en el culo
 
* Tener un zorro detrás de la oreja
 
* Tener un ganso no desplumado con alguien
 
* Tener un as en la manga del abrigo
 
* Tener carne en las piernas
 
* Tener dedos largos
 
* Tener algo en los binoculares
 
* Tener lo suyo en tierra seca
 
* Haber vendido la mantequilla y haber perdido el dinero 
 
* Tener el pulgar en la palma de la mano
 
* Tener ojos en la nuca
 
* Quedarse en el mapa que ha sobrado
 
* Ni molestaría/ofendería una mosca
 
* Tener orejas largas
 
* Si uno ha dicho A, tendrá que decir B
 
* El ascensor no llega a la última planta

Kosovo

Jag kom till Kosovo. Det land som är det senaste tillskottet till den europeiska familjen och även min gamla klasskamrats hemland. Pristina är inte den vackraste huvudstaden som jag besökt, precis som Podgorica som jag kom ifrån. Men jag mötte en stad i liv och rörelse, en energi och en del intressanta platser. Pristina är staden där det slitna och gråa lyckas attrahera besökaren.
Ska du besöka landet eller bara vill ha intressant läsning kan du läsa om Kosovokriget och konflikten mellan Kosovo och Serbien som till viss mån fortfarande pågår. 
Efterlysning! Känner du igen katten på bilden? Det är ju samma katt som jag har tagit en bild på, på upp till bobbanan i Sarajevo. Finns det någon ut av er läsare som känner till något om kattens ursprung eller dess eventuella symbolik?
En googlesökning gav mig svaret, hehe. Katten heter M. Chat och är gjord av en fransk konstnär vid namn Toma Vuille. Någon tydlig symbolik finns inte som kommer ifrån konstnären, men en filmmakare har använt katten som en språngbräda för reflektion kring hur samhället förändrats efter 9/11. Hur denne man har lyckats göra den kopplingen är beundransvärt...
Förutom i Sarajevo och Pristina finns katten framför allt att finna runtom i konstnärens hemland Frankrike.
Newbornmonumentet invigdes 17 februari 2008 när Kosovo förklarade sig självständigt ifrån Serbien. Varje år så målas monumentet om inför självständighetsdagen.
 
Snyggingen till vänster heter Pascal som betyder påsklig. Han är en pöjk ifrån Kanada som jag lärde känna på vandrarhemmet och som jag blev lite betuttad i. Han har varit ute på resande fot under 5 års tid. Jag som trodde att jag reste mycket...
Pojken till vänster minns jag inte namnet på. Han är ifrån Makedonien och vi mötte han när vi var på en fransk filmfestival.  
Jag och Pascal blev vänner och åkte på utflykter tillsammans. Denna bilden är tagen i Gračanica kloster. Gračanica är en serbisk enklav som ligger strax utanför Pristina.
 
Albanernernas hjälte Skanderbeg som sägs hållit stånd emot turkarna.
Lägg märke till Frihetsgudinnan.
Ett monument utav Bill Clinton. 
"Varför har ni ett monument utav Bill Clinton?" frågade jag ägaren utav vandrarhemmet.
"För att vi älskar USA!" svarade han entusiastiskt.
Denna förkärlek till de förenta staterna kommer ifrån den hjälpen som landet fick genom NATO i Kosovokriget och hjälpen att kunna bilda sin egen stat. När Bill Clinton var och besökte ett flyktingläger så fick
många utav de barn som föddes den dagen namnet Bill Clinton.
Universitetsbiblioteket.
Denna byggnaden ligger på nummer 19 på topplistan över de fulaste byggnaderna i världen. Jag ställer mig helt oförstående till detta. Den är ju läcker!
 
 
"Hej, hej, hej! Här står jag bredvid min vän Pascal och poserar" 
Vy över Pristina 
Just denna vecka arrangerades årets största musikfestival i Kosovo. 
Jag och Pascal for till Kosovos andra stad - Prizren.
Det var en vackrare stad än Pristina. 
 
 
Pascalis 
Åhhh, skjortan jag bär på bilden har jag slarvat bort.
 
Continuará...
 

Montenegro

Ifrån Dubrovnik for jag till Kotor, Montenegro.
 
Kotor är vad jag skulle vilja säga en okänd europeisk pärla. Den ligger vid något som vissa kallar för den mest sydliga fjorden i Europa, andra en nedsjunken "flodkanjon" och andra en ria. Jag är ingen expert på geografiska termer för vatten, men staden ligger vid vattnet.
 Kotor fick sin nuvarande skepnad under sin venetianska period. Det verkar som att jag inte tog fler foton ifrån den gamla stadskärnan. Men ni ska veta att det är en väldigt mysig stad som är väldigt vacker. Liten och kompakt är den också, så det är lätt att ta sig runt. Här bor endast runt 15 000 personer i staden.
Uno gillade staden.
På sommaren kommer det in stora kryssare in till staden.
 
 
Lejonet har vi sett förr i en italiensk stad...
Jag tog mig ifrån Kotor vidare till Podgorica - landets huvudstad. När jag frågade i en liten butik i Kotor vad flickan i kassan tyckte om Podgorica blev hon alldeles till sig och blev så exalterad att hon hade svårt att få fram orden. Det absolut bästa med staden var ett shoppingcentrum. "Ohhhh it is sooo good, so nice, I don´t know how to say in English" - så fantastiskt var det där köpcentrumet i Podgorica alltså att det ej fanns ord för det...
Tyvärr delade jag inte samma glädje för Podgorica skulle det visa sig. Kanske beror det på att jag inte fann det där köpcentrumet. Då hade jag säkert älskat Podgorica. Nu gjorde jag inte det och min bild utav staden är ungefär som den som ni ser här ovan.
Jag fann en artikel som beskrev exakt det som jag känner inför staden, som jag tänkte delge er: 
 
Jag är överygad om att det finns många vackra platser i Montenegro som jag gick miste om. Men vid det här laget var jag ganska resetrött och ville vidare till nästa land. 
 
And the next country is...
 
To be continued.

Dubrovnik

All you thousands of fans that don't know Swedish - I´m so sorry, but this time around I wont be writing in English. I'm too lazy for that. Better luck next time. 
 
Lamento que esta publicación no esté escrito en castellano ni en inglés. Es que me da muchísima pereza escribirlo todo en dos idiomas. Que usen "google traductor". Es una herramienta genial que no tiene defectos ningunos. ;) Ciao, ciao
 
Så, nu har jag ursäktat mig för alla mina tusentals internationella läsare. Ni borde känna er högst priviligerade, detta blogginlägg är endast tillägnat en svensk publik. Håll till godo.
Ifrån Sarajevo tog jag bussen till denna stad som beskrivs på följande sätt på wiki:  "I kombination av det behagliga klimatet med många soltimmar, blommande persikoträd och havets närhet kan den upplevas som paradisisk.". Inte illa för en stad att bli beskriven på detta magnifika vis!
Dubrovnik är en liten stad på runt 50 000 personer. Antalet personer som rör sig på stadens gator och torg är desto mer än så dock, då staden är en enorm turistmagnet. De flesta kommer för att se stadens vackra gamla stadkärna som är uppsatt på Unescos världsarvslista. På senare år har en ny skara utav turister börjat komma till staden - fans utav tvserien "Games of thrones"! Stora delar utav serien är nämligen inspelad just här. 
Dubrovnik - la ciudad donde rodaron grandes partes de la serie súper famosa "Juego de tronos"
 
Dubrovnik är verkligen en sagostad. Det stora antalet turister till trots, behåller staden sin medeltida charm.  
Se till att boka er logi i tid, annars kan det bli dyrt.
Kroatien generellt sätt är dyrt och i  synnerhet i Dubrovnik går priserna upp mycket i jämförelse med andra länder i regionen. Försök därför att minimera tiden lite i Dubrovnik om ni har en tight budget. En dag är tillräckligt för att hinna utforska staden. 
 
 
 
Att promenera på ringmuren är inte billigt, men värt det.
 
 
 Uno var förtjust i Dubrovnik.
Uno träffade Meggö ifrån Japan! De blev väldigt goda vänner, skrattade och lekte tillsammans. De håller kontakten än i dag. Nu befinner sig Meggö i södra Frankrike där hon spelar på kasino. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fortsättning följer...
Continuará...

Sarajevo

Sarajevo har definitivt varit en av mina favoritstäder på denna resan. Många gånger har jag läst turistinformation som beskriver sin stad som just den där platsen där väst möter öst. Utav de städer jag hittills besökt i mitt liv så är Sarajevo enligt mig den stad som kommer närmast sanningen. Länge var Sarajevo den enda staden i Europa som det fanns en katolsk kyrka, ortodox kyrka, en moské och en synagoga i samma kvarter. 
 
I Sarajevo finns fortfarande tydliga spår kvar ifrån de jugoslaviska krigen under 90-talet och den nästan 4 år långa belägringen av staden. Fallfärdiga byggnader, bombsplitter i marken och skotthål i byggnader minner om de hemska brott mot mänskligheten som begicks för inte alls så länge sedan. Jag uppmanar er åter igen att läsa på om de jugoslaviska krigen. Det är ganska tankekrävande om man ska hänga med i de olika vändningarna i kriget och förstå vad som skedde då det är ganska komplicerat. Men intressant läsning väntar om ett krig som få av oss 90-talsbarn lärt något om i skolan, trots att vi fick många nya klasskamrater ifrån Balkan på grund av dessa krig. 
-----------------------------------------
Sarajevo is definitely one of my favourite cities out of all the ones that I've visited on this trip. Many times I've read the tourist information about a city, saying that "this is the city that connects the west with the east". Out of all the cities I've visited claiming to be that, Sarajevo is the one that comes closest to the truth, according to me. For a long time, Sarajevo was the only city in Europe in which you could find a catholic church, an orthodox church, a mosque and a synagogue - all in the same district.
 
In Sarajevo you can clearly see the marks left from the Yugoslav wars in 1990s and the 4 year long siege of the city. Buildings that has fallen into ruins have still not been renovated, around the city you will find holes in the ground left by mortar blasts and  bullet holes in the walls. All of this reminds us about the terrible crimes against humanity that was committed here not too long ago. I encourage you all, once more, to read up about the Yugoslav wars. You would have to make an effort though, since it's a complex subject and you´d have to stay focused to fully understand what happened. An hour or so, of interesting reading awaits you, about some wars that few of us growing up in the 90's were taught anything about, although, over the years, we got many new classmates from these countries due to these wars. 
The sibilj - a kiosk-shaped public wooden and stone fountain.
Meat stuffed onions.
Turkish coffee! 
A fat street dog. 
 I couldn't remeber the name of this café. So just googled "Cool café, Sarajevo" and I found the name of it. The place is called Zlatna Ribica. The place seems t be very popular among tourists and is tp rated on tripadvisor. Therefore you can expect the price range to be slightly higher than the average. Bare in mind though that Sarajevo is a very cheap destination in comparison to pretty much any other city in Europe, so it's still not expensive.   
This café is super  kitschy and cozy! You would probably have to spend a week to be able to inspect al the random, peculiar items in this place. Make sure you don't leave without donating some money to the goldfish for good luck.
 
 
 
 
 The eastern part of the city
The western part of the city
 A newly built mosque.
The tunnel of life - The tunnel inside of this museum was the only exit from the sieged city during 1992-1996. The tunnel connected the airport to the city and from here, food and weapon were brought in to the citizens. 
Bombsplitter. 
The tunnel
There are a lot of graveyards in this city. 
 The taxi driver taking me to the tunnel was doing his best to describe his experiences from the war, as we were approaching the tunnel. I didn't quite understand all the things that he tried to express, due to his lack of English skills. But he was pointing at the mountains trying to tell me that all the teritory was occupied by the Serbs. If i understood him correctly he, himself tried to flee. He showed me the result of that attempt, an enormous scar on his leg. "Problem, big problem" he said, and then he laughed. I agreed on that - "Yes, very big problem" I replied. 
Detta är platsen där kronsprins Franz Ferdinand och hans hustru mördades utav Gavrilo Princip under deras besök i Sarajevo. Händelsen som sägs vara startskottet för första världskriget.
 Comida barata! - Cheap food, one of the best things about Sarajevo...
My wise brother gave me the advice to go up the mountain to visit the bobsleigh track that was built for the 1984 Winter Olympics. It´s a 2 hour long walk or so in steep terrain. You might be able to take the taxi up there, but I had time so I decided to walk my way up there. 
 
 
 
 
 
 
 This place had a very special feeling to it which is hard to describe...
During the siege of the city the track was used as an artillery position by the Serbs. 
 
 
On my way down from the mountain I met this young fellow who asked if I wanted a ride down to the city centre. He was a heart-warming, funny young man.
Meat fingers! Supposedly a very famous dich from Bosnia and Herzegovina. 

A message written especially for you - Unas palabras especialmente para usted

Hey to all of you betts, slinks and random patrask!
This is Axel writing to you. 
 
First of all I would like to attach this image that has become a viral success or a "like-raket" as we say in Sweden.
Qué guapo, no? - Beautiful!
 
It is very important to boost your self-esteem, remember that y'all!
-------------------------------------
Tomorrow I'll be leaving Greece behind and go back to my beloved home country called Sweden. It feels great to be able to settle down for a while and be in one single place for a bit longer than the average 2 days that I've stayed in every city during my trip. 
 
Here's a list of da things that I'm looking forward to:
 
* To see my lovely friends and family.
* To rediscover the beauty of my lands. The peninsula of Bjäre is a wonderful place to be in during spring.
* To go to Oslo and visit friends and my brother. Oslo somehow feels like home to me now, after I've lived there for a while.
* Bjäre chips
* Snus
* Being able to fully focus on studying French and Spanish.
* To prepare me and my brother's trip to Central America. 
-------------------------------
Of course I will keep on posting new publications from the remaining parts of my trip. Every day you will find a new publication from the trip here on halcyondays.blogg.se
 
Stay tuned for more news about the life of das Axeln and Uno!
 
Besos! Petonets!
 

The lost sparkle - La chispa perdida - Den förlorade gnistan

A video about the sad story of a man losing his sparkle to travel the world. Let´s hope he will find it again someday.
---------------------------
Una historia triste de un hombre ha perdido la chispa. Esperamos que algún día la encuentre otra vez!
---------------------------
En berättelse om en man som förlorade sin gnista. Vi hoppas att han en dag åter finner den!
 
 

The super stunt jump

I Kosovo gjorde jag ett så kallat "super stunt jump".
 
Varsågoda och njut

Trägen vinner - Con constancia se gana el cielo

Cuatro años después, los políticos de mi municipio han decidido que al final llevarán a cabo "una propuesta del ciudadano" que yo he escrito. En pocas palabras, la propuesta consiste en un comienzo de un progreso para obtener un certificado de cuestiones lgbt.

Nu har man beslutat inom kommunen att man ska gå vidare med det medborgarförslag som jag skrev för 4 år sedan gällande HBT-certifiering.

 

Jag vill hem!

 Nej nu får det vara nog!
 
Jag har glömt att berätta detta för er, men för lite mer en månad sedan så tog mitt snus slut. I dag har jag haft en sjuhelsikes abstinens. Saken blev inte bättre när jag inser att jag har tappat både kontokort och mobil. Jag har skrikit och sparkat på saker. Staden som jag befinner mig i nu är trist och jag vill bort härifrån. INOM kort, tidigare än planerat, far jag hem till Svea.

Resetips - MAPS.ME

Jag blev rekommenderad denna applikationen utav en kompis när jag var i Prag. Precis som bilden ovan indikerar, handlar det om en applikation med kartor som kan användas i "offline mode". Du laddar ner kartan för det aktuella landet och sedan har du fri tillgång till den när helst du önskar. När du lämnat landet kan du enkelt radera kartan om så önskar.
Du kan bland annat söka efter turistattraktioner, transportmöjligheter eller en specifik adress. - Allt detta, utan att du behöver tillgång till WIFI. Det finns även en vägbeskrivingsfunktion att tillhandahålla och du kan markera din favoritplatser på kartan.
 
Jag har använt denna applikationen väldigt mycket nu, under min resa och jag kan varmt rekomendera den. 
 

Mostar, Bosnien-Hercegovina

I Bosnien-Hercegovina känns den moderna historien och spåren ifrån de jugoslaviska krigen mer påtagliga än i Kroatien. Jag bodde på den gatan som ni ser här ovan i huset där det står "HOSTEL". Ägaren visade mig ett kort på hur den här gatan såg tidigare, efter stridigheterna mellan bosniaker och kroater. Det enda som var sig likt var en gammal fläkt som än idag finns kvar. Men annars var allt helt sönderbombat och sönderskjutet.Jag rekomenderar er starkt att läsa om de jugoslaviska krigen under 90-talet, särskilt om ni ska besöka något land på västra Balkan. Det är intressant läsning, om än aningen komplicerad. 
 
Under den kroat-bosniakiska konflikten bombades denna bron som kallas för Stari Most sönder. År 2004 var bron åter igen på plats, rekonstruerad exkt så som orginalbron ifrån 1566 såg ut. Bron är den största turistattraktionen i staden och har ett stort symboliskt värde för invånarna i staden. 
Det är tradition sedan den ursprungliga bron byggdes 1566, för de unga männen i staden att dyka ifrån bron ner i Neretvas kalla vatten. Det är en lokal sport och man har en egen dykklubb som ägnar sig åt denna syssla. Varje år anordnas det tävling.
 
Jag frågade en flicka ifrån bygden om var man kunde hitta ett bra, billigt ställe att äta mat. Flickan lurade mog till ett dyrt ställe där maten kom in rå! När jag påpekade detta så sade kyparen första att kycklingen var lättstekt. Ha! Vilken korkad och besinningslös pojke! Dagens bottennapp.  
Jag väntade tålmodigt, men såg dessvärre inga hoppa ifrån bron under mitt besök i staden. 
 
"Hej, hej, hej! Det är jag som är Berit. Jag kommer ifrån Yokohama i Japan!"
"Hej, hej! Berit här igen! Jag skulle vilja presentera min väninna Anita ifrån Kumamoto. Hon älskar ostron och gillar att titta på videoklipp med katter som bajsar"
 
En text som jag fann på vandrarhemmet.
Så här såg moskén ut 1992-1995
Nu har den blivit rekonstruerad och ser ut så här. 
 
Före kriget var detta ett shoppingcentrum, berättade småpöjkarna jag talade med på gatan.
Många byggnader står än idag i ruiner.
 
 
Man har fått mycket hjälp internationellt sätt dock. Japan har bidragat med bussar till exempel som används till lokaltrafiken och torget här ovan kallas för "Spanska torget" då det är helt finansierat av den spanska staten. 
 
Continuará...
Fortsättning följer...
 
 

En högst besynnerlig dröm.

I går natt hade jag en högst besynnerlig dröm.
Jag drömde att en vän tog livet av sig. Hen hade anförtrott sig sina planer för mig och jag hade respekterat hens val. Det skedde helt odramatiskt och jag tänkte inte mer på det. Hens familj och framförallt föräldrar tog saken och ting mer allvarligt och skuldbelade mig för att jag inte hade agerat eller berättat något för dem. 
 
I drömmen får jag barn tillsammans med tidigare nämnda väns syster. Jag minns hur jag i en sekvens av drömmen håller i min relativt nyfödda son och jag är extremt lycklig över att vara pappa. Mitt liv hade fått en verklig mening och min huvuduppgift i livet blev nu att min underbara son skulle få ett så bra liv som någonsin är möjligt.
Jag hade tidigare sett de stora förändringar ett barn inneburit för andra i min omgivning och inte förstått varför ett barn tvunget skulle förändra både livstil och vardag. Där och då förstod jag, jag insåg vad som var betydelsefullt i livet. 
Det är oklart vilken roll mamman skulle få i barnets liv. Jag ville nog helst att barnet bara, eller mestadels växte upp tillsammans med mig. Mamman och jag hade en god relation. Hennes relation till barnet var vårdande och omsorgsfull men inte kärleksfull. 

Zagreb, Zadar och Split

 Ifrån Slovenien tog jag mig med bil till Zagreb. 
 Jag stannade bara två dagar i Zagreb då det dessvärre är en ganska trist stad. Efter att ha besökt fler städer i Kroatien så kan man säga att Zagreb är den enda staden som känns som en "riktig" stad där folk faktiskt studerar och arbetar inom alla möjliga olika sektorer. Detta till skillnad ifrån de andra större städerna som ligger vid kusten som är helt inriktade på turism
"Hej, hej! Jag heter Berit och kommer ifrån Japan"
 
 
 
Här ser vi Walter. En svensk pöjk med kroatiska rötter som för tillfället lever i Zagreb för att lära sig att tala kroatiska och dricka billig öl. Vi gick ut och festade på St. Patricks day tillsammans. Jag träffade en flicka ifrån Madrid som helt spontant trodde jag var en spansk bögis ifrån Chueca (bögkvarter i Madrid) som hon hade sett där. Hon var för övrigt en mycket spännande flicka som hade det ihop det med en mafioso knarklangare som enligt hennes utsagor hade ett hus fyllt med knark och vapen. När polisen kom så kunde de endast ta vapnen, inte knarket. Pappsingen till pojkvännen var nämligen högt uppsatt inom polisen! 
Stackars flickan visste inte vad hon skulle ta sig till eftersom att hon höll på att bli kär. Hon kände sig dessutom ganska så trygg med sitt val. Hon menade på att om något skulle hända henna så skulle han "dö för hennes skull". 
Jag påpekade artigt men bestämt att hon kanske borde fundera på att risken för att hamna i trubbel kanske är lite större än för gemene man om hon väljer att hänga med han... Vilken trög flicka!
Jag begav mig mot Zadar som är en liten mysig stad som ligger längs med kusten. Där bodde jag på ett mysigt vandrarhem med en storrökande kvinna som älskade att röka och dricka kaffe. Hennes katt var en storjägare som fångade råttor som var nästan större än sig själv. Jag trivdes. 
Adriatiska havet. Vackert, azurblått och behagliga temperaturer i luften. Man kände att det var härligt, på någe vis. 
 
Ser ni lejonet? ser det bekant ut? Jodå, samma lejon som man kan hitta i Venedig! Staden har varit under venetiansk kontroll. 
 
En havsorgel! - Under kajen finns det ett system av rör som ljuder på olika vis beroende på hur vågorna slår in mot orgeln. Det var ett avslappnande och vackert plingplångande må jag säga. Ingen annan stans i världen kan man få en sådan upplevelse. Wow, man kan ju skryta om detta när man är 90 år gammal och Berta eller Evert frågar vad man sett och gjort i livet. När vi sitter där och jämför vem som har haft det coolaste livet så kan jag dra fram havsorgeln i Zadar som mitt sista äss i rockärmen! Vilken tur att jag åkte till Zadar, inte sant?
En kyrka
Hej hej!
 
Jag tog bussen till Split. Det är nu dagens varning kommer! Har ni överflöd med tid och befinner er i regionen? Ja men visst, då går det väl an att spendera ett par timmar i staden. Annars kan ni skippa den här staden! Vissa städer som är extremt turistiga kan man ha överseende med eftersom att de har något speciellt, de är extremt vackra eller dylikt. Split är en ganska ful stad, den är dyr och uppbyggd kring turismen. Behöver jag säga mer? -Nej vad bra. 
På vandrarhemmet hade några tokstollar redan spenderat flera dagar i stan. Jag förstod inte varför innan jag insåg vilken makalöst duktig försäljare ägaren var! Han hade vunnit priser för sin service och hade fått utmärkelse för det bästa vandrarhemmet i Kroatien. Men Axel som själv jobbat inom försäljing, genomskådade hans skarpa försäljningstekniker, hans inställsamhet och falska vänlighet! Jag stannade en natt, packade ihop mitt pick och drog mot Bosnien-Hercegovina!
Titta, dyra pengar betalade jag för detta oätliga i Split! Jag råkade beställa in denna oaptitliga bläckfisksörja. 
 
Continuará...
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0