Jennie, Uno och Axels resa till Poznań i Polen

Axel: Hejsan alla bettor, babies, stollar och patrask som läser min blogg! Jag, Uno och Jennie var för en tid sedan i Polen under en intensiv helg. Det är detta som jag nu ska delge i er i bild och skrift. Hoppas njuter av denna stund tillsammans med mig och Jennie som ska ta er till landet i öst - Polen. Jennie kommer att vara med oss i detta inlägget som gästbloggerska. 
 
Jennie: Lille Axwell och jag tog en fin fredagskväll flyget mot Polen. Ett favvoland för Axel. Min morot för resan var att allt är så billigt där, underbart. Äta och shoppa var i mina tankar. Och med ett så pass bra sällskap kan inget gå fel. Som bilderna nedan visar var även jag ett bra sällskap. ;) zzZZzz
Axel: Jennie sover på flyget ifrån Oslo till Polen och äventyren!
Axel: En närbild på Jennie som sover. 
Axel: Jennie a.k.a. Betten sover djupt och drömmer om sin framtidsprins i sagolandet. 
Axel: Vi anlände till Polen som fortfarande minner om sin charmerande kommunistiska gråbetong.  
Axel: Vandrarhemmet var fantastiskt. För en blygsam summa så fick vi inkluderad frukost, fräscha och igenomtänkt designade rum i filmtema! Jag såg att man hade en storduk där man kunde visa filmer och i köket spelades lugn filmmusik när vi anlände till vandrarhemmet. Jag och Jennie var minst sagt själaglada över att ha hamnat på ett vandrarhem som är så tipptopp som detta, det må jag säga!
Axel: En gammal biofotölj och en vackert poserande Betten.
Axel: Betten tar en gratis morgonkopp kaffe.
Axel: Man hade en jacuzzi på vandrarhemmet! Kan ni fatta det? Vår resa var dock alltför knapp för att jag eller Jennie skulle hinna ta oss ett bad. Ack och ve! 
Axel: Vår enkla boning. 
Axel: Jag berättade för Jennie att man inte kunde ha varit i Polen utan att ha gått på en mjölkbar. Sagt och gjort...
Axel: Jennie var helt överrumplad utav all den fantastisk mat som fanns att tillgå på mjölkbaren.*
 
*I Polen betecknar mjölkbar (polska: bar mleczny) en restaurang som serverar billig polsk husmanskost. Mjölkbaren blev uppfunnen under kommunisttiden  för att kunna dubbla arbetet för de företagen som inte hade någon anställd i en kantin. (Källa spanska och svenska versionen av wiki)
 
Axel: Vi åt mindre goda pirogy...
Axel: Vi kunde dock glädja oss med utsökta frappés ifrån donken!
Axel: Spårvagn
Jennie: Charmerande stad, spårvagnar som ser ut som något som är hämtat från 70-talet.
 
Axel: Nästa stopp var ett palmhus som är mäkta känt för att ha kontinentens största kaktussamling! Det fanns dock grönska utav diverse slag att titta på.
Jennie: Favoriten i detta gröna hus var alla random djur som fanns inne i de olika växthuset. Fanns bland annat en papegoja, ormar, höns och sköldpaddor.
 
 
De efterlängtade kaktusarna! De var många och de var fina.
 
Axel: Palmhusets fasad.
 
Axel: Tågstationen som hade en djärv design.
Axel: Poznans huvudtorg.
Axel: Hit hade vi kommit för att titta på dessa geter som kommer ut ur rådhusets fasad var dag under ett par minuter under middagstid för att stångas lite lätt. Det finns självklart en historia bakom varför de gör det, men den var alltför oengagerande för att den ska ha fastnat i min hjärna i alla fall. Betten kanske kan "fill  me in on that one".
Betten/Jennie: Denna historia var något om en middag för en kung och hjortköttet var slut där hemma i kylen. Så då fick man leta efter getter. Men frågan är fortfarande obesvarad varför dom stångas. Det vet antagligen dom snubbarna från Holland som gick med under touren. Jag och Axel zoonade långsamt ut när historien tog 10 min att berätta i ett regning Poznán och vi ville hellre gå och äta.
 
Axel: Vi var fascinerade över hur många människor som hade samlats för att se det här spektaklet som inte var mer än ett "jaha" för mig och La Jennie. 
 
 Jennie: Så otroligt mysiga hus som fanns på torget. Massa fina pastellfärger och även många gogo-dansklubbar fann vi där. Dock hann vi inte besöka en.
 
Axel: Una puerta especialmente dedicada a mi querido amigo Manel
Axel: Alfons Åberg heter Albert Albertson i Polen. Alfons betyder hallick på polska...
Axel: Pelikanen är en polsk symbol som symboliserar uppoffring. 
 
 
 
 
Axel: Vi gick en medelmåttig guidad tur runt torget.
Jennie: Här kom upplösningen i gethistorien. Tyvärr fick jag och Axwell inte med oss slutet.
Axel: Jag blir till mig av sådan här vacker arkiktektur!
Axel: Så här till mig. 
Axel: Det var så gosigt och mysigt att Uno var med oss på resan. 
Axel: Så ja Uno, drick, drick, drick! Var inte en fegis!!!
Axel: Inga munbloss Uno! Sug ner röken ner i lungorna!!!
Axel: Jennie och jag festade på en helfestlig pizza i autentisk italiensk stil. Krispig botten med väl valda ingredienser. Utsökt! Mycket mat och snaxande blev det på denna resan. Det var ett av våra absolut viktigaste mål med resan!
 
 Jennie: Mmm pizza och öl i solen. En höjdpunk efter en ganska crappy guidtur.
 
Axel: Det fanns många enorma varuhus i den här staden. Att säga att det är Polen kommersiella centrum, ja jag förstår varför min guidebok ville kalla det för det. 3-4 stycken enorma varhus fann vi. Det var nog det största av dem alla. 
 
Axel: Ett annat mål med resan var att klippa sig! Här ser vi Betten i frisörstolen som ser fram emot en ny look!
 
 
 
Axel: En vacker pojk som vi fann på gatan. Axel ville bjuda ut han på partaj. Men det tyckte Betten var lite pinsamt.
Axel: Mer mat! Stora saftiga köttbitar festade vi på! Beställde in drinkar, förrätt och lyxade och njöt!
 
Axel: Kommunistblock.
Axel: Vi fick reda på att världsmästerskapen i drakbåt hölls just denna helg i Poznan. Detta lät ju otroligt spännande och härligt random, så det ville vi ju inte missa! Detta är en sport tydligen är relativt populär i länder som till exempel Ungern och USA medan Sverige endast har ett hundratl utövare. Sverige var med och deltog!
Axel: Jag är ingen expert på sporten. Men det liknade rodd, med skillnaden att någon stod längst fram och slog på en trumma så att folk kunde hålla takten och längst bak så styrde en person. Drakhuvud längst fram på båten är ju säkerligen en säregen del utav sporten.
Axel: De deltagande ländernas flaggor!
 Jennie: USA. Klassiska amerikaner som jag och Axel gick o fnissa åt.
 
Axel: Vi fann supportersna till det svenska laget (största delen var besläktad till de tävlande) som hjälpte till att stötta!
Axel: Ungern var några riktiga rackare på det här med drakbåt och vann det loppet som vi såg på. 
Axel: Vi träffade en makaron på tävlingarna.
 Jennie: Detta var ett speciellt ögonblick. Axel fick träffa självaste miss makaron. Kidsen i bakgrunden klistrar på makaroner på papper och färglägger. Trevlig söndag för polacker.
Axel: Sommarskidåkning som tyvärr var stängd just i dag.
Axel: Vi åkte däremot rodel!
Jennie: Här är en fin bild från rodeln. Jag var mest rädd och Axel var taggad och släppte helt på bromsen.
 
Axel: Innan vi begav oss hem så besökte vi tågstationens varuhus som var fränt inredd.
Axel: Mer snaxing. Kanelbulledeg med härliga varma såser. 
 
 
 
 
 
 
 

Renan Luce - La lettre

Denna fina låt har jag bärt med mig sedan jag studerade franska på gymnasiet. Ni borde ta er en titt på texten och kanske översätta den om ni inte kan franska. Det är en dramatisk och vacker historia som berättas. Låten har ett skönt sväng.
 
Var god njut. 

Ytterligare en uppdatering

Hej och välkommen in i Axels förskönande värld. Livet har sin gilla gång och jag jobbar på. Här ska ni dock få njuta utav de goda stunderna i Senyor Axels liv.
 Här njuter Axel i solen. 
Axel har varit på picknick med Jennie, Uno och Haraldsson.
 
 
 Jennie fick passa Uno denna dag. 
 Jag matade Uno med chokladbollar. Han tyckte det var såååå smaskigt!
 
Kubb i Frognerparken. 
 
En underbar kille som jag träffade i Stavanger för cirkus tre år sedan var på besök. Han heter heter Martin. Den sommaren som jag, brodern och två vänner spenderade på camping i en husvagn medan vi arbetade på lager var speciell på många sätt. Martin är en av de personerna som gjorde den speciell. Vi har hållt kontakten alltsedan jag lämnade Stavanger men det var inte försen förra helgen som vi sågs igen efter åren som passerat. 
 Vi bakade kladdkaka och satte oss ute i parken och samtalade.
Dagen efter så blev det partaj!
 Martins kompanjoner.
Jag har haft fint besök igen! Hanna och John har jobbat på mässa här i Oslo igen och då passade vi på att ses! Vi spelade kort, drack te och åt chokladpudding!
 Jag och Hanna vann i "Kotten"!
 
 Jag hoppas att de snart dyker upp igen! Det är väldigt kul att ha de här. 
 Jag vill delge er en bild utav min nya snygga rygga.
 Munch-museet. Vilken besvikelse. Jag som tänkt så länge att jag verkligen borde gå på det här museet. Och så blir jag så besviken. Det är tråkigt. Jag må säga att mina förväntningar var höga. Jag har gått på många konstmuseum runt om i Europa om håller världsklass och har stakat ut mina referensramar efter det. Much-museet tillhörde inte ett av de bättre museerna som jag besökt. Det jag riktar min kritik emot är att det var alldeles för litet, endast ett fåtal små rum stort för en inträdesbiljett på lite under hundralappen. Mycket utav det som dock fanns att se, uppskattade jag verkligen.
 
 
 
 Vad är detta? Istället för att helt plötsligt och random slänga in lite uppstoppade djur i en tillfällig utställning, kunde man kanske ha haft mer konst utav konstnären som museet är tillägnat? 
 
 Man ställde ut dessa snuskigheter istället för att kanske visa lite mer konst utav konstnären... Nej fy bubblan!
 Snusk!
 
 
Oslo
 
 
Una puerta dedicada al Manel
 

Barcelona, Nit d'estiu

 Vill ni se en film som släpptes förra året som utspelar sig i Barcelona och som är på katalanska? Vill ni även att den ska vara småmysig och skildra ett stycke skilda människoöden under en sommar i Barcelona? Ja men då är det ju "Barcelona, nit d´estiu" som ni ska se på! (Barcelona, sommarnatt) En fin lokal film som har blivit väldigt uppskattad. En liten, liten personlig anknytning har jag till filmen dessutom. Det kan jag skryta med! Min kompis Agnes ifrån Barcelona hade ihop det med en kille som var ansvarig för rollbesättningen för filmen... Häftigare än så var det dock inte och jag träffade aldrig han ens om jag ska vara ärlig. 

Will Young

Will Young är en popkille som jag hyser sympatier för. Han verkar vara en hyvens kille. Dessutom så har han gjort ett popalbum som jag har lyssnat väldigt mycket på som heter "Echoes". Ni ska få lite smakprov ifrån det albumet.
Låten "Jealousy" har jag gråtit en del gånger till och den kännetecknar ett kapitel i livet då jag just kände mig avundsjuk och även ganska hjärtekrossad. Dessutom - Unikt med kommersiell pop som inriktar sig på en "boy meets boy"-historia istället för "boy meets girl".
Hans musikvideor ifrån det här albumet är extremt välgjorda och snygga. 
Imponerande att mynta en ny dansform "Kundvagnsdansning"!
Så djävulskt snygg, cool och välsynkroniserad dans i den här videon! Lägg märke till hur långa vissa kameratagningar är. Väldigt proffsigt.  

En liten uppdatering

 
Hej alla Bettor, babies och patrask som läser min blogg. Nu ska ni äntligen få den där långa, efterlängtade uppdateringen som ni har väntat på. Just nu består mitt arma liv mest utav jobb och åter jobb.  På lediga stunder försöker jag dock njuta utav mitt liv. Det har jag gjort på följande vis:
Jag har hängt med Betten och hennes polare. Vi ser Siri i höger i bilden. 
Una puerta de una iglesia, dedicada al Manel - En kyrkport dedikerad Manel.
 
För ett par veckor sedan var det en stor demonstration för Oslos alla muslimer som ville betona att de inte sympatiserade med ISIS i Syrien. Sorgligt att man lever i en tid då man känner att man måste försvara sig och tydliggöra något som borde vara självklart. 
"Ikke i islams navn"
 
Nasjonalbiblioteket som så klart blivit en favoritplats i min nya stad. Numera är tillgången till ett bra bibliotek något som jag uppskattar enormt. Jag tänker fortfarande tillbaka till mitt underbara bibliotek i Sagrada familia där jag spenderat otaliga timmar med att plugga och leta efter spännande comics.
 Vet ni vad det här är? Det är en magic towel! Utav den här lilla tabletten vecklas en ansiktshandduk upp efter att man lagt den i blöt!
 Voilà säger Axel som för övrigt börjat plugga franska på sina få lediga stunder. 
Fråga mig inte hur, men som många av er vet, så lyckas jag alltid bli delaktig i de allra märkligaste evenemangen. Denna gång så representerade jag (motvilligt) svenska kyrkan vid utlandsröstningen inför riksdags-, landstings- och kommunvalet. Det var ett misstag. Jag kände mig lite obekväm med att representera en kyrka som jag inte kan känna att jag helt är säker på om jag står bakom. Detta i tillägg till att jag blev pressad på att "rekrytera" lika ihärdigt som de andra, gjorde mig illa till mods. Hetskampanjen för att rekrytera var inte förenlig med Guds ord. Det kan jag säga. Det kändes vedervärdigt att man prackade på folk en livstro som om det vore en prenumeration på Kalle Anka. 
Jag kände mig mer bekväm med att delge människor information om valet och poströstning och gjorde det istället. Detta var ej populärt bland en av de mest hysteriska utav de kyrkliga, eftersom att man inte fick en tydlig profil på om jag tillhörde kyrkan eller ambassaden. Han grymtade lite om detta och jag ställde han en rak fråga: "Vill du att jag ska ta av mig tröjan med kyrkans logga då?" Jag fick ett rakt svar tillbaka: "Ja, det vill jag."
Jag förstår å ena sidan hans invändning. Å andra sidan så tänker jag: "I slutändan, vad fan spelar det för roll?". Jag kände mig illa till mods och inte alls särskilt välkommen och tog gladeligen av mig tröjan för att representera moi och endast moi. Jag hjälpte ambassaden som var ytterst tacksamma för min hjälp och jag gjorde en god gärning. Bättre så. 
 
 
 Televisionen var på plats.
Ni ser ju själva vilket påtvingat leende jag bjuder på. Detta var inte roligt alls. Mycket kaffe och bullar blev det dock för moi.
 
 Vet ni vad? Jag, Jennie (Betten) och hennes kumpaner har varit i Drammen på söndagsutflykt. Mer sånt! Man borde dedikera just söndagen till små mysiga utflykter. Vad kan man säga om Drammen då? - Litet, tråkigt, kompakt, vackert, med fint centrum och omringat av vatten. 
 
 
Målet för dagens utflykt - hällristningar! Vi ser på bilden Fröken Betten (Jennie) längst till vänster tillsammans med hennes tre kumpaner.
 Ustikt över staden.
Centrum
Man fann hällrisningarna när man skulle bygga hus. Hällristningar fanns alltså att finnas mitt i ett villakvarter! Vi hade förväntat oss att krypa långt in i skogen, men så blev det inte. 
 
 Uno var så klart med.
 
 
 
Jag har varit på ett medelmåttigt filmmuseum. Det fina i kråksången är dock att det är gratis. Som ni bekant vet så är gratis gott och detta får bli dagens Oslotips.
Bildbeskrivning: Karius  och Baktus är en barnbok ifrån 1949 som ni kanske läst när ni var små barn. Hur som haver så är den skriven av en norsk författare som heter Thorbjørn Egner. Här ovan ser ni en modell ifrån tv-serien. 
 
 
 Vi har haft besök utav två stycken couchsurfare ifrån Palma de Mallorca hemma hos oss! Gud vad couchsurfing är ett roligt projekt! Man får möjlighet att träffa så många nya intressanta människor. Nu har jag fått lite referenser med, så nu blir det enklare att kunna få bli "hostad" nästa gång jag själv ska ut och resa och vill couchsurfa. 
Det var gött att snacka lite kattis (katalanska) och spanska med bruttorna. Eftersom att jag känner till den spanska kulturen en del var det kul att jämföra den med den skandinaviska och vi hade många intressanta diskussioner om jantelag och annat. 
 
 JAAAAAAAAA! Det visar ju sig att det trots allt finns ett cinematek i den här staden! Som jag har saknat Barcelonas filmotek och så visar det sig att exakt samma koncept finns här i Oslo! Jag har redan varit och sett på två stycken visningar och jag älskar det! Man visar allt ifrån ny film till film ifrån 30-talet. Jag har till exempel sett nya, fräscha popcornrullen "Gravity" med Clooney och Bullock i 3d och sedan "Waterline" som är en gammal goding med Marlon Brando.
 
Gravity: Traditionell "hollywoodstoryline" - men ack så väl utförd sådan och med karaktärerer som trots de ologiska val de gör, lyckas engagera och göra att man sympatisera med dem. Fantastiska ljud- och bildeffekter och bra skådespeleri ifrån Clooney och Bullock. Som förväntat av en traditionell hollywoodrulle så var även denna film fylld med irriterande logiska luckor.  Den stora huvudrollen har dock inte Clooney eller Bullock utan rymden och det fantastiska fotot! Jag går igång som tusan på hur otroligt snygga bilderna är och bara häpna. Enkom utav den anledningen så är denna filmen värd att se! Jag skulle drista mig till att säga att det är dens stora behållning. 
 
Medlemskap för ett halvår kostar 100 kr och sedan kostar var visning 50 kr. Var sjätte film får du se gratis.  
 Jag och Haraldsson.
 
 
 
 
 Vacker skulptur vid Grönlands torg.
 
Förutom att hjälpa till vid ambassaden så satte jag upp lappar på jobbet som uppmanade folk till att gå att rösta. 
 
À bientôt!
 
 

Palme om främlingsfientlighet

Olof Palme talar 1965 träffande om hur främlingsfientlighet sprider ut sig. Hans ord är lika aktuella eller kanske än mer aktuella i dagens samhälle. Oavsett vilken politisk färg du bekänner dig till så är hans ord tankvärda.

Inlägg på valdagen till dig som potentiell SD-väljare

"Se hit potentiell SD-väljare!

Jesus hade inte röstat på SD. Inte jag heller. Om vi för ett ögonblick tänker bort invandring, flyktingpolitik och integration - tänk på att även en hygglig kille som jag skulle påverkas starkt negativt av deras politik. Jag är bög. Sd:s företrädare kallar mig för en avart och en person som har "avloppssex" bland annat. Man vill inte att jag ska kunna gifta mig eller adoptera. Jag borde inte kunna få bilda familj. - Jag hoppas att du nu inser genom mig vad deras politik skulle kunna medföra för en enkel man som jag själv. - Rösta demokratiskt"

Ibland känns det som att den enda vägen att nå ut till folk är genom att ta sig själv som exempel...


Kaffe i håret

Släng inte bort kaffesumpet efter att du kokat kaffe! Var lite modern och eko som jag - använd det i håret i stället! Man kan även använda själva kaffet, eller göra som jag och amvända både kaffet och sumpen som blir över. 
Detta är allt som behövs! Ett alternativ helt utan kemikalier och annat skit.
Det är viktigt när man använder naturliga produkter som till exempel kaffe vid hårtvätt att massera in produkten i hårbotten för att håret ska bli rent. 
Gnid, gnid, gnid!
Håret färgas även brunt utav kaffet. Vill man istället ha ett ljusare hår kan man experimentera med till exempel kamomill, äppelcidervinäger eller citron.
Kaffesumpen kan även användas som en scrub för kroppen! Något man kan testa, som jag själv inte gjort än, är att lägga i ett rått ägg också i kaffesumpen. 
Som ni ser så är resultatet bländande! Håret blir helt rent och befriat ifrån fett, fluffigt, mjukt och glansigt. En svag ton av brunt kan även skönjas!
 
 
 
 
 
 

Muro - cortometraje/Muren - kortfilm/The wall - short film

A veces uno no quiere escuchar lo que tienen que decirle...
Dirección: Juanma Carrillo.
Pais: España. 
 
Ibland så vill man inte lyssna på vad andra måste berätta för dig.
Regi: Juanma Carillo 
Land: Spanien 
 
Sometimes you don´t want to listen to what others have to tell you.
Direction: Juanma Carillo
Country: Spain
 
 

RSS 2.0