Allt handlar om pengar

 

Ylvis - Gästinlägg av Eric Haraldsson

 Hej alla glada bloggläsare. 

Jag heter Eric Haraldsson och har fått förtroendeuppdraget att göra ett litet gästinlägg på denna bloggen.
Jag kommer från samma lilla håla som Axel, har gått på samma dagis och grundskola som honom. Nu delar vi en lägenhet i Oslo.

Jag tänkte nu berätta om en dag för drygt en vecka sedan.
Den började som en helt vanlig dag på jobbet. Samma gamla sysslor som alltid. Samma typ av kunder som drog samma småprat som kunderna dagen innan. Samma fraser med kollegorna vid kaffebryggaren för att täcka samma pinsamma tystnad som alltid.
När jag hade kommit hem och satt mig ned i samma ställning på samma plats i soffan som alltid och öppnat samma flikar på Google Chrome som alltid sa Axel,
-Nu är det snart dags att gå!
Det var då det slog mig att detta ändå var en speciell dag. Jag hade helt glömt bort att vi skulle gå och se på Ylvis!

För er som inte vet vilka Ylvis är, så är det två norska bröder som har gjort en del revyer, TV-program och andra humorprojekt. De har bland annat videon gjort The Fox som blev så populär även utanför Norge.

Dom är nu inne på sin fjärde säsong med programmet "Ikveld med Ylvis", som sänds live i Norge, Sverige och Finland. Det var den livesändningen vi skulle se på den dagen på plats i studion.
Regnet låg i luften när jag hoppade av spårvagnen och fifflade upp Google maps lite klumpigt för att undvika att få mobilen fuktskadad. När jag hade gått ett tag på den smala, våta kullerstensgatan som iPhonen förde mig hörde jag fler och fler personer prata om föreställningen och till slut kunde jag skymta "Tv Norges" TV-buss som stod mitt på Youngstorget utanför teatern som nån slags stor, vit polstjärna i mörkret.
När hela gruppen var samlade gick vi i upp för trappan till baren och köpte öl. Sen var det dags att gå in. Bandet spelade nån rockig hissmusik för att få alla i stämning. Jag förvånades över att teatern och scenen såg ut nästan precis som jag föreställt mig.
Ofta brukar scener se större ut på TV tack vare duktiga scenbyggare som kan manipulera perspektivet. Se bara på "Vallarnas friluftsteater" nästa gång du är i Falkenberg och jämför den med någon inspelning av Stefan och Kristers sommarfarser. Eller scenen på Skansen i Stockholm där dom spelar in "Allsång På Skansen".

Dörrarna stängdes en halvtimme innan sändningen började för att få tid med publikuppvärmning.
Alla var tvungna att applådera och skatta på begäran, just för att det var live och man därför inte har någon chans att lägga på burkskratt i efterhand.
Föreställningen drog igång med skämt och smalltalk i äkta Ylvisanda. Det får ni youtuba om ni inte vet vad jag menar.
Skavlan var gäst och fick visa upp sin hund samt göra en smoothie av frukt och blodpudding.
Sen blev det reklampaus för Tv-tittarna. Vi som betalt för biljetterna slapp reklamen men fick istället vara med på utlottning av högtalare, pilatesbollar och rosa kaffebryggare. Dessutom lottades det ut några som blev extra mycket förlorare som någon slags kompensation för glädjen Ylvisgänget spridit till de som hade vunnit.
Nästa halvlek drog igång med galenskaper som bland annat hur man dukar av ett bord genom att skälla ut porslinet.
Sen var föreställningen över, Bröderna Ylvis tackade för sig och alla gick hem.

Om man ska göra någon slags summering av kvällen så kan jag väl säga att det var häftigt att se inspelningen live bara för känslan av att ha varit där det händer. Men programmet blir bättre på TV när man ser detaljerna bättre. Precis som med fotboll kan jag tänk mig.

 Här står gänget utanför teatern Annie, Axel, Julia, Linus och jag.
 1400 åskådare i publiken.
 Liveband på blakongen.
Julia och Axel är taggade.
 Bröderna Ylvis...
 ... med Skavlan och hans hund.
 
 
 

Bjärechipsfabriken!

Nu ska ni få en exklusiv inblick i hur det ser ut på fabriken där världens bästa chips tillverkas! 
Jag hade ju glömt berätta om denna viktiga detalj -  jag har besökt deras prisbelönta fabrik!  
Här har den lokalproducerade, fantastiska potatisen som odlats i fabriken omnejd just skivats upp för att kunna bli krispiga, utsökta chips!
Nu ska chipsen bli kryddade!
Man hade en maskin som finurligt och på ett obeskrivligt vis fick chipsen att hamna i de läckert designade påsarna!
 
De bästa av allt, det var ju att man kunde handla chips för ett väldigt förmånligt pris! Vi köpte med oss flertalet påsar hem!

Vetusta Morla - Copenhague

 Varsågoda, ytterligare en otroligt fin låt av Vetusta Morla
 
Otra canción bonita con una letra fantástica del grupo Vetusta Morla
 

Ny resa till Estland och Lettland

Axel har ju då och då långhelg efter långa slitiga dagar utav arbete. Vad brukar Axeln göra då? Han bokar ju självklart en resa till en främmande plats i Europa!
Det är verkligen ynnest att kunna få resa. Jag mår kanske som bäst när jag är ute på äventyr i en ny miljö. Nu hade jag visserligen varit i just Riga tidigare, men bara så flyktigt att allt fortfarane känns spännande.
 
Jag tog tåget ut till en liten semesterort som heter Jūrmala och som ligger runt en halvtimme bort med tåg ifrån Riga. ftersom att det inte var säsong så var staden ganska så öde. Men det var skönt att komma ut och röra sig i en stad som på en del sätt kan liknas med min hemort Båstad. 
 
 Den 32 km långa strandstranden är den fräsmta anledningen till att folk åker till Jūrmala.
 
På tågstationen fanns det lilla fiket. Känns som om jag kom in i en annan tid. 
Det skulle visa sig att det inte bara finns ett underbart tehus i Riga utan två! 
Detta cirkelformade lilla hus fanns beläget i ett litet grönområde.  
För en teälskare som jag så var det underbart att se alla sorters te i sortimentet. 
En trappa upp satt man bland en mängd kuddar och blickade ut över staden och tog det lugnt. 
 
 Jag älskar när man får sin alldeles egna lilla kanna!
 
 Mmmm... En saftig brownie fick jag tag i med.
 Thihi
Denna söta flicka uppskattade inte min kamera!
Frihetsstatyn i bakgrunden. 
 
 
 
Pinsamt när man stavar fel...
Huvudtorget var alldeles folktomt om man jämför med hur det var när jag var där i somras.
Una puerta dedicada al Manel
Riga är känd för sina byggnader i Art nouveau-stil (eller Jugend om man så vill).
 
 
 
 
 
Jag begav mig vidare ifrån Riga till Tartu. Där hade jag bestämt för att couchsurfa hos en kille ifrån Costa Rica. Jag hade redan anat ugglor i mossen då jag läst hans profil. Han verkade vara en högst besvärlig, jobbig, småljugande och omständig människa. Chansen att kunna bo gratis och spara lite pengar gjorde att jag ignorerade detta faktum. Det skulle visa sig vara ett fatalt misstag! Mannen jag talar om är mannen i röd t-skjorta i bild. Han var för ohygglig för att platsa på bild. 
Varför var han jobbig då, denna man? - Jo för att han stänidgt påpekade att det här var en "amazing experience" för mig hela tiden. Vi tillbringade kanske runt en timme på att han skulle tvinga mig att ge honom en bra referens och att jag skulle benämna honom som en vän i texten, fastän vi nyss träffats. När vi senare blev hembjuden för att bada bastu ute på landet hos en annan medlem av couchsurfing så skulle vi tvunget sätta oss framför värden dator också! Sjukt pinsamt var det.
Vidare så överdrev han allt han sade och småljög mest hela tiden. Han försökte få mig att tro att turrón är typiskt för Estland till exempel. Vilken skojare! För er som inte vet så är det en typisk sötsak för Spanien som man traditionellt äter vid juletid. 
 
Personerna ni ser i bild dock är en familj som delvis och skulle "hosta" mig och det var jag så otroligt glad över. De var oerhört sympatiska och under vårt samtal insåg jag att de var som "hemma" för mig. Utifrån det som de sa kändes de väldigt skandinaviska. Deras värderingar, deras tillbakahållenhet och sätt att socialisera fick mig att tänka på norra Sveriges befolkning. De var otroligt lugna och det kändes som att det bar på en inre frid och trygghet i sig själva. Det var spännande att inse att detta land som vi vet så lite om har en kultur som verkar likna våran väldigt mycket. För dom var det viktigt att ses som ett nordiskt land och för mig känns det verkligen som det. Lettland känns sedan mer ryskt och Litauen mer åt det östeuropeiska hållet.  
 
Hit åkte vi för att bada bastu och ta oss ett dopp i sjön!
Jag tycker verkligen om att bada bastu. Bastun var vedeldad och björkris fanns till hands för att piska varandra.
 
Vattnet var isande kallt.
 
Efter att vi badat klart blev vi bjudna på en härlig pumpasoppa. 
Natten tillbringades hemma hos den fina familjen. Hannes, som mannen i familjen hette hade lite skuldkänslor över att jag inte hunnit se något utav Tartu. Det skulle han dock inte behövt ha om det inte vore för "da kioskmongo"  som predikat i evigheter och bajsat ur sin mun. Dagen efter beslöt han sig ändå för att göra det och följa mig med till busstationen. Det var en så otroligt fin gest och jag blev bjuden på fantastiskt god gröt med gräddfil och kaffe till frukost. De var så gästvänliga mot mig att jag faktiskt kände mig lite obekväm. Jag blev så varm i kroppen av välviljan.
På vägen mot busstationen passerade vi centrum och Hannes och hans fru berättade så mycket det kunde om Tartu och det vi såg innan vi kom fram till busstationen. 
 
Fastän det ösregnade och den lilla bebben blev våt följde de mig hela vägen till stationen. "Jag lämnar dig här nu, jag skulle egentligen velat ha gått tillbaka redan vid torget - bebben är våt" avslöjade Hannes för mig. Så fint av han. 
 
Under resans gång så har jag sett både nackdelarna och fördelarna att resa genom couchsurfing minst sagt...
 
 
 
 
 

Dagens tips - roligare på jobbet

Är det slitigt på jobbet? Räknar du timmarna? 
Du har du det kanske lite likt som jag har det. I dag ska jag ge dig ett tips för hur du kan göra arbetsdagen lite lättare. 
 
När det är en timme kvar utav arbetsdagen skall du fira det! Det gör du genom att sjunga en sång. Sången heter "Heliga timmen". Melodin är stulen rakt av utav jullåten "En stjärna lyser så klar". Lyssna in den på spotify, jag kan varmt rekommendera Carolas version av låten. Texten är dock ändrad och går så här:
 
"Heliga timmen är kommen, nu är den äntligen här!
och jag har blivit bedragen utav en annan Pär! 
 
Heliga timmen är kommen nu är den äntligen här
och jag har blivit bedragen utav en annan kaaarl!"
 
Änglarna geeer oss hopp och tro, talar om fred på vår jooord. 
Den som gud aldrig övergav, en stjärna lyser så klaaar."
 
Det är meningen att man ska sjunga ut högt och gärna improvisera fram texten utifrån vad som kommer till en just i ögonblicket. 
 
Ha en bra dag på jobbet!
 
Har du inget jobb så hoppas jag att du är frivilligt ledig, annars önskar jag lycka till i jobbsökandet!
 
 
 

En dag på jobbet

 Jag jobbar och står i! Fram till den 10 januari kommer jag att vara kvar på min nuvarande arbetsplats innan jag tackar för mig och resandet kan påbörjas. Jag räknar dagarna nu. Tiden går dock snabbt och jag har mycket att se fram emot.  
Så här ser jag ut när jag jobbar på frysavdelningen! Jag tror att det är mellan 25 minus-35 minus kallt inne på avdelningen. Fryser gör man dock inte när man har så mycket kläder på sig. Tvärtom så svettas man ibland för mycket och får lufta sig på grund av alla kläder. Jag har en t-skjorta, en tjockarmad, en fleece, långkalsonger (ibland inte), termosbyxor, "undervantar", vantar, rånarluvan och en gigantisk overall på mig. 
Detta är en bild som är tagen ifrån kylavdelningen. Det är inte roligt när pallarna blir så höga som den killen framför mig här har. Det är lätt att saker tippar. och yorgurten i denna gången, den brer sig ut över golvet som ett äckligt slem ifrån underjordens helvete så fort den nuddar marken. 
 

Vetusta Morla - Fuego

Hola mis queridos lectores!
No me voy a perdonar. A veces no escribo en castellano y ya está. 
Esta canción es súper bonita y tiene una letra que me deja muy emocionado. Me gusta también la manera de que frasea el cantante.
 
Hej alla läsare!
Nu ska ni få ett tips på en underbar spansk låt. Texten är fantastisk. Sättet som sångaren fraserar gör att jag blir berörd. Om man inte kan spanska finns det alltid sätt att översätta texten. 
 
Var god njut,
 

Nagellack

Hej!
Nagellack på killar, varför är det inte vanligare? Killar får enligt normen ha halsband, amrband, örhängen och de får färga håret. Varför får man då inte enligt normen snygga till naglarna? Denna fråga har jag funderat på. 
Jag måste ju säga att ju tycker det är fint att ha målade naglar. Men både jag och min bror insåg plågsamt att det inte var acepterat redan vid 6 års ålder. Då hade ett par äldre tjejkompisar målat våra naglar. Jag minns hur jag knöt näven dagarna därpå, i förskolan, så att ingen skulle se. Detta till trots att jag själv tyckte det var fint. Som en liten löjlig revansch målade jag åter igen naglarna och gick till jobbet för någon vecka sedan. Efter en vecka tog jag dock av färgen igen. Det blev för jobbigt att sitta och tänka på mina naglar och om andra sett färgen på jobbet. Störtlöjligt, jag vet. Men ibland är man just så löjlig. Det där med normer är läskigt. De kan kväva så mycket individuell frihet. 

Utflykter i närområdet

Utflykter är ju bland det mysigaste som finns! Sedan är det spännande också. Man vet aldrig vad man finner på de nya platserna man besöker! Uno var självklart med mig på alla utflykterna. 
Jag tog mig ut på landet, till Eidsvoll där Norges grundlag undertecknades.
Hösten har slagit igenom med full kraft och det höstens alla färger är så vackra. 
I denna lilla hydda skrevs papprena på. 
Med internets kraft kan vi från en bild till en annan hamna i Kongsvinger!
 
Det var regnigt denna dag och Uno frös. Så han fick sitta i min mössa.
Svenska gränsen och Arvika är inte långt borta. 
 
Ett litet minibibliotek där man tar en bok och lämnar tillbaka en annan. Älskar kulturyttringar som denna. 
Inte överallt i Skandinavien man kan se en lökkupol. Det ni!
El otoño ha llegado con fuerza.
 
 
I Kongsvinger har man en berömd fästning med utsikt över staden. Har har mycket kungligt folk chillat under historiens gång. 
 
 
 
 
 
 
 

DIM OCTOBRE 19 2014 2:32 (Lettland)

Jag gråter över livets storhet. Riga i natten. Medeltida, smala gränder, art nouveau och sovjetisk betong. 
Jag sitter på det natthak där jag satt för ett par månader sedan. Då satt jag här med kvällens pojke. En annorlunda kille för mig. Yngre. Yngre än mig själv. Ungdomlig. Inte gammalsinnad som jag. Oskyldig, glad och sprudlande. Jag uppskattade just det. Jag uppskattade just de kvalitéerna i honom. De kvalitéerna som jag gått miste om någonstans på vägen. Med åldern eller med erfarenhet, vad vet jag? 
Han var stukad. Plågad. Besvärad. Han log, men det var en börda för honom att hans föräldrar inte visste. Han slet bort betydelsen det innebar för honom. 
 
Polen - Han är lärare. 
Det betyder att han måste förnedra sig själv. Inte vara uppriktig, ljuga och vara feg. Han förlorar jobbet annars. De tror han har fru - kollegorna. Han bor i Gdansk. Nu är han med mig i Poznan. Vi ska k*****. Jag ska vara hans tröst, hans kompensation. Jag vill vara det. Jag vill läka hans sargade sinne.
Han sträcker fram handen vid vårt avsked. Jag avvisar den och ger honom en kram. . 

-------------------

Jag läppjar på vinglaset. Jag vill hälla i mig livets vin. Jag hör orden ifrån Lasse, han viskar sina berättelser i mitt öra.

Se så. Gör det du ska. Rör min hud.


Visdomsord

Jag fann den här texten som på ett väldigt konkret beskriver att man måste utgå ifrån den som känner sig kränkt och inte sig själv. Det kan kanske vara prövande och svårt, men det får man baske mig försöka göra!
 
 
 

Missförstånd på jobbet

Jag hade en arbetskollega som sa att det var ett så kallat "gayväder" i dag. Jag tänkte att det måste vara soligt som han menade att det var eftersom att gay betyder glad och borde vara förknippat med sol. Men när jag tittade ut ur fönstret och såg att det regnade och var mulet förstod jag ingenting.

En film ifrån vardagen i Barcelona

 
 
Min Käre vän Mosis hade lagt upp en video när vi fick en ny rumskamrat. Nu får ni en exklusiv inblick i hur min vardag kunde se ut i Barcelona. Var goda njut. 
 
 
 

Nytt passetui

 
Detta passetui införskaffades för den blyga summan utav 20 nok. Jag tycker verkligen om designen och den minner om de teckningar som min käre vän Mosis brukar göra. 

Dagens tips - El consejo del día

Låt måndagsångesten rinna av dig för en liten stund. Köp hem lite rökelse i dag. Kurra upp dig i soffan med en varm kopp te och andas in den ljuva doften ifrån rökelsen. Njut.
 
Compráte incenso hoy. Tomáte una taza de té y ponte comódo en el sofá. Olvida el estrés y relajate y disfruta.
 
 

Hem - Mi querido Båstad

Låten att lyssna in medan ni ser på detta inlägg: Lars Winnerbäck - En tätort på en slätt
 
Hej allesammans!
 
Jag är nu hemma i Båstad på en liten kortvisit för att hälsa på min käre vän som nyss fått uppleva det stora - att få barn.
 
Hola a todos!
Pardón por no haber escrito en castellano en mucho tiempo. Me ha dado pereza. Este fin de semana he estado en Båstad donde vive mi padre y donde he pasado mucho tiempo de mi infancia. Volví a Suecia para visitar mi querida amiga que justo ha dado luz a su bebito.
 
Jag är väldigt stolt över min käre vän och lille Wille. - Estoy súper orgulloso de mi amiga y su Wille.
Här är hon förresten! Lina heter denna underbara människa som jag värderar så högt. - Aquí está! La admiro tanto. Por su fortaleza y por ser una mujer tan independente y valiente.
Ja det är sant! Jag har haft förmånen att kunna få avnjuta en HEL påse med Bjäre chips under min snabbvisit.
- Sí, es verdad! He tenido el privilegio de disfrutar de unas patatas fritas de Bjäre chips! Las mejores patatas fritas del mundo! Fijaos! Espero que empiecen la exportación a España dentro de poco!!
Jag har mer och mer insett vilken otroligt idyllisk plats min hemort Båstad är på denna jord. Jag har mycket fina minnen ifrån denna vackra plats. - Tengo muchos recuerdos de mi infancia aquí.
Båstad - un sitio muy idílico
La playa de Båstad
Una muelle
Un baño público. Tienen un jacuzzi japonés y saunas. La gente baja por las escaleras que van hacia el mar para tomarse un chapuzón. Esta abierto todo el año incluso durante el invierno. Hay muchos de estos establecimientos por toda la costa en Suecia.
 
Uno me había acompañado a Båstad - Uno följde så klart med hem till Båstad.
 
Se vende pescado fresco desde el puerto cada día. - Det säljs färsk fisk ifrån hamnen var dag.
 
Cuando estás en el sitio dónde naciste es fácil sentirse un poco nostálgico... Esto es la invitación de nuestra graduación. - När man befinner sig på hemmaplan är det lätt att känna sig aningen nostalgisk. Här ovan ser ni vårat inbjudningskort till vår student.
Y estas fotos son de nuestra participación de "Quién quiere ser millonario?" - Dessa foton är tagna ifrån inspelningen av "Vem vill bli miljonär".
 
 
Nuestra clase - Vår gamla klass
Os dejo con el consejo de utilizar té para limpar el cabello. El enlace por abajo os da una receta en sueco que podéis traducir por google translate - Ciao! 
Jag lämnar er med dagens tips. - att tvätta håret med te! Det luktar gott och håret blir rent och fint. 
 
 
 
 
 

Postbanken

En minst sagt besynnerlig reklam för Postbanken. När vi var mindre, jag, brodern Eric och en klasskamrat så brukade vi försöka härma gubben i videon.
 
Var god njut, 
 

RSS 2.0