Manel - Aniversari

Jag slår vad om att du aldrig gett katalansk musik en chans. Gör det nu, med denna otroligt fina gruppen "Manel".
Videon är dessutom grym. 

Bölkalas

Dagen då jag for hem ifrån Barcelona var väldigt sorglig. Först var jag tvungen att lämna min käre vän Lovisa. Som jag dagen innan festat med till morgondagens ljus. Denna underbara brud och vi som började bli riktigt... ja, det är en sorglig historia helt enkelt. Puss på dig du fina Lovisa!
Det känns skönt att Lovisa kommer att fortsätta gå på Krypton-fester tillsammans med Moa. Den kära traditionen måste föras vidare! Just den kryptonfest som jag och Lovisa gick tillsammans på kommer jag sent att glömma. Vi hade så otroligt roligt tillsammans. 
--------
Sedan kom Moa hem precis innan jag skulle fara iväg mot flygplatsen. Hon följde mig till tågstationen och gick med mig ner på perrongen till och med. Jag säger skämtsamt till henne att detta liknar ju en filmscen. 1 minut innan tåget så brister jag ut i gråt och vi kramades. Det var dramatiskt och vi hade ett fint ögonblick tillsammans innan vi skiljdes åt.
1,5 år tillsammans. Vi delar mycket. Här är bara ett axplock ifrån vår resa tillsammans:
 
Tarragona tillsammans med fina Olivia
Moa, jag och plutten Meho som vi fann på väg mot flygplatsen för att åka till solens land - Marocko.
PRIDE!
 

Pablo Alborán - Solamente tú, Ningú més que tu

Samma låt på två olika språk. Den ena version är på spanska och den andra är på katalanska. I mina öron låter det som att har en grov spansk brytning på katalanska vilket kan bero på att Pablo inte är katalan - han är andalus.
 
La misma canción en versión catalana y castellana. Para mí, parece que tiene un acento castellano en su versión catalana. Tengo razón? De todas maneras,  me gustan las dos versiones. 
 
Spansk version.
Katalansk verison.

Erik Segerstedt & Mattias Andréasson - Hello Goodbye

Esta versión de esta canción es tan bonita y se puede ver claramente la química entre los dos tíos. Me producen emociones calurosas. 
 
Denna versionen utav den här låten är så mycket originalet. Man kan dessutom se så tydligt att det finns en kemi mellan de två. Något man inte kan säga om originalversionen. Jag blir alldeles varm och upprymd utav den här videon.
 

Consejo de té - Tetips

 
En general "Twinings" es una buena marca de té. Os la recomiendo.
Generellt sett så är "Twinnings" ett bra temärke. Det kan jag rekomendera er. 

Un despedido - Ett avsked

Vad finns där att säga?
 
I går lämnade jag ett gammalt liv bakom mig, ett liv jag har trivts bra med och ett nätverk av människor som jag rår om och håller kär. Jag har lämnat ett ständigt lärande. Det som faktiskt hade varit min dröm sedan tio-årsåldern. I går grät jag. I dag är jag bitter. Min hemby förstår mig inte. Den förstår inte Barcelona och vad den staden har gett mig. Det Sverige jag hade lämnat ligger fortfarande i den eviga dvalan, samma tillstånd som när jag lämnade. Här är det vackert, här är det fridfullt, här är det stillsamt. Stillsamt. 
 
Qué más hay para decir?
 
Ayer dejé una vida antigua atrás. Una vida que me ha dado mucho placer. He dejado una red de personas que son importantes para mí, a las que tengo mucho afecto. He dejado el aprendizaje constante de cada día. He abandonado lo que de hecho, fue mi gran sueño desde que cuando tenía diez años.  Ayer lloré. Hoy estoy con rencor. Mi pueblo no me entiende. No entiende a Barcelona y lo que me ha dado. Suecia ha seguido estando en su estado de hibernación del mismo modo como cuando dejé el país hace un poco más que un año. Aquí todo es bonito, sereno, calmoso. Calmoso.

David Bisbal - Diez mil maneras

 
En härlig spansk poplåt. Var god njut!!
 

El certificado de la escuela- Certifikatet ifrån skolan

 
Calificacion: Sobresaliente 
 
Nu när jag avslutade min kurs på Don quijote så fick jag högsta betyg på provet på den högsta nivån. Man kan ju inte vara mer än nöjd. Även om jag är medveten om att det provet jag gjorde i min värld inte motsvarar nivån C2. Hur som haver är det ett gott resultat. Grattis till mig!
 

Jag och Uno - Yo y Uno

Hice un paseo con mi fiel amigo - Señor Uno. Uno es un kiwi de Nueva Zelanda que mi hermano encontró allí cuando estuvo de viaje. 
 
Jag tog en promenad med min trogna kamrat - Herr Uno. Uno är en kiwifågel ifrån Nya Zeeland som min bror fann där när han var på resande fot. 
Yo y Uno. - Jag och Uno.
Uno
Uno hizo una pausa. - Uno tog en paus.

Nya brillor - Nuevas gafas

He comprado nuevas gafas de sol. Ahora soy un "coolboy".
Jag har köpt nya solbrillor och har blivit en "coolboy".
Esto es un hombre con actitud. Ten cuidado. - Detta är en man med attityd. Var försiktig.
 
 

En resumé av tre historier av H.C Andersen

Jag hade som läxa att läsa en del på danska. Jag valde tre historier utav H.C Andersen. En historia som jag särskilt kan rekomendera är "Lille Claus og Store Claus" som jag tyckte väldigt mycket om.

Texterna här nedan innehåller ett fåtal ord på danska. Håll till godo:

Fyrtöjet er en historia der fortäller om en soldat dersom havde været i krig og möder en heks. Heksen hjälper soldaten att hissas ned i et fortryllet trä. Där finns en lång hall med tre stycken rum med skattkister. I vardera rum så beskyttes kisterne ud af tre stycken hunder. I den ena kiste finns bronspengar, den andra silverpengar och den tredje guldpengar. Soldaten får plocka åt sig så mycket pengar som han kan, i gengäld att han hemter opp ett fyrtöj som glemte da hun sidst var dernere. Heksen vägrar att berätta hvorfor hon håller fyrtöjet så kärt och därför beslutar sig soldaten för att hugga huvudet av henne. Det skulle visa sig att fyrtöjet hade den magiska kraften att så fort den användes, så kom hundarna direkt till fyrtöjets ägare. Soldaten brugte fyrtöjet för att kunna spendera tid tillsammanes med byens prinsesse nattetid. Til sidst blev han påkommen utav den snu dronning och han blev dömt til döden.

Han sista önskan innan avrättningen är att få röka ett sista bloss. Han åberopar då hundarna som dödar många i byen som kommit för att se på avrättningen samt kungen och drottningen. Folk blev bange og uropade soldaten som ny kung. Den nykrönte kungen arrangerade et bryllupp för sig själv och prinsessan, som varede i otte dage, hvor hundene sad til bords och gjorde store öjne.

 --------------------------

Lille Claus og store Claus

I en by så bodde där två stycken mänd som havde selvsamme navn – de båda hette Claus. Den ena kallades för store Claus då han hade fire heste och den andra lille Claus dersom han kun havde en hest. Lille Claus fick kun använda stora Claus hästar på söndagar medan store Claus brugte Lille Claus enda häst alla dagar i veckan. När det väl var söndag var så Lille claus så förnöjt över att kunne få bruge alla fem hester samtidigt att han stolt berättade om alla sina hästar för förbipasserande. Detta tyckte inte om store Claus om, och efter ett par varningar så dräpte ham lilla Claus häst. Claus for bestört mot byen för att i alla fal kunna sälja skinnet ifrån hästen. Det mörknar emellertid och han är tvungen att söka skydd på en gård inför natten. Ifrån ladgården så ser han ett otrohetsdrama spelas upp framför honom mellan en präst och frun. Lille Claus använder sin list och lyckas få mannen som blir bedragen att tro på att hans påse med hästskinn är fötrollad och lyckas sälja den till mannen i huset. Senare lyckas han även att lura till sig pengar ifrån prästen.

När så Lille Claus kommer hem med en massa pengar så förundras store Claus över att han kunnat säälja skinnet så dyrt och beslutar sig för att dräpa sina fyra hästar och försöka sälja skinnet. Försäljarna inne i staden tror att han driver med dem och prylar upp honom.

En liknande händelse sker sedan då Store Claus utav misstag slår i huvudet på Lille Claus bedstemor istället för Lille Claus som han vill ha ihjäl utav rent vrede. Lille Claus lyckas få en kromand att tro att det var han som dräpt hans bedstemor och lyckas åter igen att komma över en del pengar och få hela begravningen arrangerad utav kromanden. Åter igen går store Claus i hans fälla och slår ihjäl sin egen bedstemor för att försöka sälja henne.

Efter att ha blivit narrad för andra gången så sätter Store Claus Lille Claus i en säck för att kunna dränka honom. Innan han kommit fram till ån så går han in i en kyrka för att hämta andrum, då Lille Claus vägde ganska mycket. Utanför kyrkan för Lille Claus en dialog med en boskapsdrivare som är trött på att leva. De byter plats och Store Claus dränker isället boskapsdrivaren.

När Store Claus sedan möter Lille Claus på vägen lurar han honom för sista gången. Han berättar om ett underbart vattenland med en jungfru som gett honom all boskapen. Till sist narras store Claus till att dränka sig själv.

 --------------------------

Prinsessen på ärten

Berättelsen handlar om en prins som så gärna ville skaffa sig en riktig prinsessa. Han hade letat världen över, men utan resultat.

Men så en stormig, ruskig natt så knackade en kvinna på som sade sig vara en äkta prinsessa. "Det ska vi allt se" tänkte drottningen som längst ner under alla madrasser lade en liten ärta. Dagen efter frågade om hon hade sovit gott. Det hade inte alls gjort, Tvärtom om så hade hon fått blåa märken på kroppen och knappt sovit en blund. Så nu kunde de se att hon var en ekte prinsesse dersom hun gennem de tyve madrasser og de tyve edderdunsdyner havde mærket ærten. Prinsen tog hende da til kone, for nu vidste han, at han havde en rigtig prinsesse. 


La despedida de Míriam y Denniss

Voy a echar de menos tanto de estas dos personas. El año pasado, casi justo cuando había llegado a España, me acogieron en mi nuevo piso de la manera más linda. Desde entonces hemos sido amigos. Recordaré las conversaciones que teníamos hasta las tantas, una vez un maratón desde la tarde, hasta las cinco de la madrugada.  También recordaré las fikas* juntos, a las que les invitaba con la intención de "ponerles cómodos" (o sea gordos)  - para mencionar tan solo algunas cosas que voy a llevarme de nuestra historia juntos. 
Cuando salieron del piso y les había despedido, derramé una lágrima. 
 
* Fika: Fika es una institución social en Suecia: significa tomar una "pausa del café" del trabajo o de otras actividades y beber un café con sus colegas, amigos, o familia. Esta práctica de tomar una pausa para un café y un bocado ligero (algunas galletas, tarta (torta), o un emparedado) entre comidas más substanciales como almuerzo y la temprana cena. Los suecos están entre los mayores consumidores de café en el mundo. / Fuente: http://es.wikipedia.org/wiki/Fika
 
Jag kommer att sakna dessa två personerna. Förra året så tog de så väl hand om mig, just när jag hade anlänt till detta nya främmande land och till en ny lägenhet. De välkomnade mig med öppna armar och sedan dess har vi varit vänner. Det finns mycket som har fastnat i hjärnans minnesbank - alla (ofta djupa) konversationer, speciellt ett maraton från fem-tiden på kvällen till fem på natten. Alla fikor som jag bjudit på för att göra dem feta kommer jag också att minnas.
När vi hade tagit avsked och de hade gått härifrån så fällde jag en tår. 
 
 
 
 
 
 
Petonets!

Dagens tips - El consejo del día

Echa unas hojas de eucalipto en el baño. El eucalipto posea un olor tremendamente agradable y se puede usar para "peeling" (exfoliación).
 
Lägg i några blad utav eukalyptus i badkaret. Eukalyptus har en väldigt angenäm doft och kan användas vid "peeling".

Tres postales de tres amigas buenas. - Tre vykort ifrån tre goda vänner

Börja skicka vykort! Det sprider så mycket glädje. 
 
Empieza a enviar postales! Crea tanta alegría.

Los enamoramientos - Javier Marías

Jag håller på att köpa på mig böcker nu innan jag ska bege mig hemåt til Sverige. Så att jag på det sättet sedan kan bevara och vidareutveckla min nivå utav spanska. 
 
Ahora ando comprando nuevos libros para poder leerlos cuando haya regresado a Suecia. De esa manera podré mantener mi nivel del castellano y posiblemente mejorarlo. La adquisición más recién es Los enamoramientos de Javier Marías.

Imágenes mixtas - Blandade bilder

 
Lovisa con mi peluca - Lovisa med min peruk
Hemos estado en una "poolparty" - fiesta de piscina - Vi har varit på poolparty
 
Angelica y Axel con sus nuevas gafas del sol - Angelica och Axel med sina nya solglasögon
Jabalí de una exposición gratis en Las ramblas. - Vildsvin ifrån en gratis utställning som ligger längs med Las ramblas.
 
Una mujer alegre enfrente del arco de triunfo. - En glad kvinna framför triumfbågen
 
El museo de diseño - Designmuséet
Aerosol
 
 
 
 
 
 

La primavera ha llegado! - Våren har anlänt!

Moa y yo dimos la bienvenida a la primavera el fin de semana pasado. Y lo hicimos por todo lo alto, de la manera india - con colores!
 
Moa och jag hälsade våren välkommen på indiskt vis. - med färger!
 
 
 
 
 
 
Lo pasamos muy bien!
 
 
 

Du skall dö

Versión castellana de este poema viene más adelante.
 
Tänk du käre vän, 
vad livet är bräckligt.
Tänk dig att den dagen då du skall dö, 
skall du tänka att ditt liv har varit kort. 
Du vill vara rädd, oförståeligt rädd.
Du vägrar instinktivt med hela din kropp,
Men du skall dö och du skall ångra. 

INA - Espacio de cafe y piadina

 La dueña
 Aquí puedes disfrutar de piadinas deliciosas.
 Me vi con mi querida amiga Lovisa.
 Las piadinas enfocadas
 
Dirección:
Carrer dels Carders 43, 
Barcelona
Número de teléfono:
663 47 60 17

Muchos suecos están a favor de la ilegalización de la mendicidad

En Europa hay una proliferación de movimientos ultradrechistas que se refuerzan y la intolerancia se vuelva cada vez más presente en los países europeos. Un síntoma de ello, efectivamente, es que la mayoría de los suecos quieren ilegalizar la mendicidad. Además, dos partidos gubernamentales han presentado dos proyectos de ley en dos ocasiones distintas. 
La mayoría de los mendigos son romaníes rumanos y los argumentos que muchos políticos usan tratan de que el país de origen tiene la responsabilidad de ayudar a sus propios ciudadanos.

Un caso llamativo que muestra la polémica de este problema es él de los mendigos que se han establecido en las afueras de Estocolmo. Primero vivieron en la periferia del municipio de Högdalen, en una zona de bosque donde habían construido sus propias chabolas. El propietario de las tierras era el municipio de Högdalen que al final decidió desahuciarles. Los mendigos se trasladaron al municipio vecino y allí, volvierion a recibir el mismo trato; la policía les expulsó otra vez.

Hace unos días me enteré de que el tercer municipio había empezado su proceso de desahucio contra los migrantes. Esta vez, el municipo había ofrecido a los romaníes una ayuda con el regreso a Romanía. Unos aceptaron la ayuda, mientras otros querían quedarse en Suecia. Durante la ejecución del desahucio, unos activistas impidieron que les expulsaran.

Opinión personal:

Sé que es un argumento de valoración, pero yo pienso que es un derecho de cada ser humano tener la posibilidad de mendigar.

Muchos de ellos viven en la miseria en Rumanía y no tienen dinero para poder alimentar a sus niños, ni pueden pagar las tasas de su educación. Algunas personas también están enfermas y no tienen suficiente dinero para poder acudir al sistema sanitario en Rumanía que es muy corrupto. Por estás complicaciónes y otras se ven obligados a seguir viviendo en Suecia y se ven obligados a mendigar.

Los políticos dicen que este problema es algo que tiene que solucionar el gobierno rumano. En parte tienen razón. A través de las medidas democráticas de la Unión Europea por ejemplo, tenemos que hacer presión sobre el gobierno rumano para poder mejorar las condiciones de vida de los romaníes. El pueblo romaní es un pueblo marginado tanto en Rumanía como en el resto de Europa. En este caso concreto los políticos han perdido la concepción de que cada ser humano tiene el mismo valor intangible.

 

 


RSS 2.0