Mötet med Ulla-Britt

Nu när jag varit hemma så har jag även träffat Ulla-Britt!
Ulla-Britt kan tyckas se snäll och from ut vid första anblicken.
Oskyldigt poserar hon.
Men Ulla-Britt har en mörk sida! Hon kan bli jättearg och då blir hon farlig!
Då slår hon barn!

Min familj i Spanien

Under nästan hela året så har jag bott tillsammans med dessa fina människorna. De är så fina människor och jag har blivit en del av familjen. Långsamt så växte en tillhörighet fram och vi började dela inte bara husrum utan historier, mat, glädje och bekymmer. Bebisen, Jean-Paul blev jag särskilt fäst vid och oväntade faderskänslor bubblade upp inom en del av mig som jag inte trodde fanns. Det är otroligt hur mycket lycka och energi som kan finnas i en så liten kropp. Under julen så skickade Denniss (killen till höger i bild) ett meddelande om att de saknade mig nu i juletiderna.   

Resetips

En av de mest uppskattade julklapparna detta år var denna resehandduken. Jag förordar att man inte köper på sig så många reseprylar. För ju mindre du tar med dig, desto lättare och angenämare blir själva resan tror jag. Jag reser alltid endast med handbagage. Mer än 10 kilogram behöver du nästan aldrig ha med dig på resan. Oftast använde jag inte hälften av alla de saker jag tog med mig när jag tidigare checkade in ett bagage. Genom att endast resa med handbagage är det bekvämare att transportera sig på resmålet och du minimerar tiden du spenderar på flygplatsen. Dessutom så riskeras inget bagage att kommer bort på flygplatsen.
 
*För att resa endast med handbagage så gäller det att packa smart. Hur ser vädret up på resmålet som du ska till? Välj kläder som väger lite och använd dig av lager-på-lager-metoden. Att rulla sina kläder är det bästa sättet för att få plats i resväskan och då skrynklas dessutom inte kläderna. Res i de kläderna som väger tyngst vid avfärd och hemfärd. 
 
* Gör en lista på de saker som du behöver ha med dig. Revisera sedan den listan om allt som finns på den är oumbärligt eller till stor nytta för din upplevelse. Om inte, lämna det hemma. Du kommer inte att sakna det. Förhoppningsvis kommer din resa fyllas med nya upplevelser som håller dig sysselsatt och då behöver du ju inte ta med dig en hel drös med böcker till exempel. Tänk även på att på de flesta destinationer så finns det möjlighet att tvätta sina kläder och köpa det som du känner att du saknar i efterhand. När du packar upp efter din resa, gå igenom vad du verkligen använde. På så sätt kan du lämna de onödiga sakerna hemma till nästa gång.
 
*För att nyttja utrymmet i bagaget väl och dra ner på vikten och just slippa ta med sig en stor handduk så är en resehandduk väldigt bra att införskaffa sig. Den väger lite, torkar snabbt och tar inte stor plats i väskan.
 
*Ett annat bra tips är att ta med sig en slips. Den kan du använda både som ögonmask och vid finare tillställningar när du är ute och reser.
 

Macklemore - Same love

Detta är en låt av rapartisten Macklemore som är "prolåt" för samkönat äktenskap i USA. 
 
Jag grät första gången jag hörde den här låten för första gången för ett par månader sedan. Låten fick mig att minnas de tidigare, tuffa åren i livet. Sedan vet jag hur otroligt viktigt den här låten är, då homofobin fortfarande är väldigt utbredd i USA. Jag tänkte på mina egna erfarenheter i USA där jag möttes av starkt konservativa kristna och andra som inte accepterade homosexualitet och andra som använde homosexualitet som ett unket skällsord.
 
 
 

Hälsning ifrån utflykt

 

Moa och jag tar er med på en resa som vi gjode till den fantastiska storstaden Villafranca de Penedès.

 

Hemma till jul

Nu har jag åter igen på svensk mark och julaftonens firande är förbi. Sedan jag var hemma i september känns det som att inte så mycket har hänt sedan dess. Livet i Våxtorp och Båstad där mina föräldrar bor,  så har livet så sakterliga lunkat på i samma takt som tidigare. 
Modern hade lagat fantastiskt gott bröd...
och hon hade gjort saffransbiscotti!
Jag fick återse min kära syster.
och hundarna. Den till höger - Sture den store, har blivit just det, väldigt stor.
Jag och faderskapet
 
Delar av familjen.
Eric har genom löpträning smalnat till en del och ser mer lik ut mig. Ett kärt återseende efter att inte ha sett honom på väldigt länge 
Katten hade funnit en ny myshörna. 
----------------
God jul du käre läsare! Jag hoppats att du har funnit fin tid till att spendera med dina nära och kära, de som du tycker om. Det är ju det som julen handlar om. Har du varit ensam i jul, så ska du veta om att det alltid finns de som bryr sig om dig. Du är fin!
 
Juliga kramar
/Axel
 
 
 
 

La amenaza del derecho al aborto en España

El Partido popular quiere hacer cumplir una nueva ley que sólo accepta el aborto si la mujer está en peligro o ha sido violada. 
Esto significaría que 100.000 de los abortos del año pasado, hubieran sido illegales con la nueva ley. Hay que decir que había 118.000 en total aquel año.
Dios... esto me da un poco de miedo...

Tió de Nadal

Tió de nadal - Julfabrorn eller Caga tió - skitfabrorn är katalansk jultradition som man firar i Katalonien. Det är en så otroligt bisarr och rolig tradition. Den här vedbiten kallas alltså för skitfabrorn och han finns med i varje katalansk familj under december månad. Man ger honom mat vid varje måltid och sedan tar föräldrarna bort maten så att barnen tror att den har ätit upp det. 
På julafton så måste barnen gå till en annan del av huset och be om att fabrorn skiter ut presenter till dem. Samtidigt som de gör det så lägger föräldrarna presenter under fabrorns mantel. Efter det så sjunger barnen:
 
"Caga tió,                             "Skit fabror, 
caga torró,                             skit turrón, (spansk nougat)
avellanes i mató,                    hasselnötter och mató (typ av ost)
si no cagues bé                     om du inte skiter bra,
et daré un cop de bastó.         kommer jag att ge dig ett slag med min pinne. 
caga tió!"                              skit fabror!"
 
Efter att man har sjungit så tar någon av barnen en present under manteln och så börjar man sjunga åter på nytt tills att fabrorn skitit ut alla presenterna. När det är slutbajsat så skiter han till sist ut något som till exempel en lök eller vitlök alternativt urinerar fabrorn ut en skål med vatten.
 

Dagboksinlägg skrivet i början av 2012

Jag älskar livet.
Kanske kan det bero på att jag är desorienterad. 
Kanske kan det bero på en sviktande förnimmelseförmåga. 
Kanske är känslan äkta. 

Uppdatering om livet

I dag var sista dagen på jobbet innan julledigheten. 
 
Dagens höjdpunkt var när jag åter igen lyckades sälja till en kund på spanska. Nu har jag börjat få upp vanan och sålde till en chilensk kille som till en början inte alls ville ha någon lott. Man kan ta ut svängarna mycket mer och vara mer entusiastisk och passionerad när man säljer på spanska. Så fort jag säljer på spanska så tycker jag det är kul och bli mer distanserad ifrån mig själv. Jag tror därför att det går bra då. Nyckeln är ju självklart igenkänningsfaktorn hos kunden. När man talar till någon dens egna språk så är det lättare att närma sig hjärtat. På samma sätt så vill jag tro att jag säljer bättre till skåningarna när jag lägger på en grov skånska. Alla tror att jag kommer ifrån Malmö, vilket är lite kul. Peter ifrån Malmö, det är mitt alias på jobbet. 
 
Jag har troligtvis lyckats få ett vikariat som svensklärare åt spanska elever. Jag var otroligt nervös inför intervjun men det gick riktigt bra och det verkar som att jag har fått jobbet. Jag funderar på att kombinera jobbet med att studera spanska och sedan göra mina distanskurser. Jo, för det är nämligen så att jag har blivit antagen till att kunna få fortsätta att studera rumänska, vilket ska bli väldigt kul. Det var ju en underbar känsla att vara i Rumänien och kunna tala med lokalbefolkningen. Jag älskar den känslan och vill lära mig ännu mer utav det vackra språket. Sedan så är den andra kursen en grundkurs i danska. Det tycker jag alla borde göra. Jag blir djupt besvärad över att vi svenskar och danskar ofta talar med varandra på engelska när språken är så nära besläktade med varandra. Företaget som jag jobbar på nu är danskägt och jag blir djupt besvärad över att chefen talar till oss på engelska. Det är lite provocerande för mig. 
 
I morgon åker jag tillbaka till Sverige och ser fram emot att få träffa min kära familj och vänner. Under ledigheten ska jag fortsätta att plugga spanska. Jag ger mig f*an aldrig! Jag är fast besluten över att jag ska bli ännu bättre. Jag har en nivå som många anser är flytande redan. Men det är inte tillräckligt. Undrar när jag flyttar härifrån och kan vara nöjd?  
 

Så här kan det gå när snuset tar slut

Jag blev så arg när snuset tog slut så jag stönade och beklagade mig. Till slut slog jag sönder en glasburk och skadade mig själv lite grann. Sedan boxades Moa och jag och jag lugnade ner mig lite grann. 

Billig egen hemmagjord uppvärmning

På facebook var det en kille som hade länkat om hur man kunde hålla nere sina uppvärmningskostnader. Spanien är ju ett land i kris, och när det krisar flödar kreativiteten vill jag tro. 
 
Ett superbilligt, ekologiskt och framför allt coolt alternativ att få en liten minikamin är att köpa sig lite stearinljus, två stycken keramikkrukor med hål i botten, i olika storlekar och en metallbricka.
Så här fungerar det: Luft sprider sig först till den ena krukan, luften blir väldigt värm och går ut till den andra krukan där värmen går ut genom den stora krukans håll eller ut längs med  sidorna. Det blir riktigt, riktigt varmt och fungerar verkligen! Väldigt coolt! Självklart måste man ju dock hålla ett vakande öga på kaminen så att det inte börjar att brinna.  
Vår alldeles egna lilla krukkamin! 
 
För mer info och instruktionsvideo klicka här!

Sushi

Moa och jag har blivit som tokiga i sushi. Speciellt Moa har betett sig som en gravid kvinna som på morgonen till och med vaknar upp och tänker på sushi. Vi har prövat en mängd olika restauranger nu. I torsdags fann vi så till sist vår guldgruva. 2.70 för sex stycken underbart goda bitar. Det är mycket god mat för pengarna.
Vi hade precis anlänt sent till bion och besviket gick vi en runda i Barrio Gótico medan Moa åter igen påtalade förmig hur sugen hon var på sushi. Då från en skänk ifrån uppenbarar sig "Sushiya" från ingenstans! Utsökt och för en liten slant. - Dagens tips!
----------------------------------------------
Sushiya, 
Adress: Carrer Quintana 4, 08002 Barcelona
Telefon: 934127249
I dag åkte Moa hem till Sverige för att fira jul. Självklart, hade vi en liten avskedslunch med sushi.
Man känner sig sofistikerad och hipp när man äter sushi, det är ett plus.
 
 

Att vara nykterist på julfest

I går så var jag på julfest tillsammans med mina arbetskamrater. En del spörsmål rosade upp och folk undrade varför. En kille ville ta tillfälle i akt att lägga beslag på mina drinkkuponger. "Nej, jag ska ha dem till alkoholfira drinkar" svarade jag varpå jag fick svaret "Vad kaxig du är!". Den dumma kommentaren besvarade jag inte ens och vände mig åt mina andra trevliga bordskamraters håll.
Jag måste säga att jag var väldigt nervös när det började hällas upp vin i allas glas. Men eftersom att man mina arbetskollegor inte kan någon spanska så var det nog inte som många som förstod att jag beställde in alkoholfritt. Under kvällens gång blev jag bekväm med mitt beslut och sociailiserade frimodigt runt. En kille som återvände senare på kvällen till festlokalen sa "Här märks det att folk har börjat dricka! Det syns att du har druckit en hel del nu, Axel". Min tes om att man inte märker om jag druckit eller ej stämde.
Jag är väldigt nöjd med mitt beslut och kommer fortsätta så länge som jag känner så. 
  

Dagens språktips

I dag kommer ytterligare ett tips för dig som studerar ett främmande språk. 
Denna gången så vill jag tipsa om att läsa mycket serietidningar och grafiska romaner. Bilder ger ytterligare en dimension till de nya orden som du stöter på. Genom den visuella delen så är även handlingen lättare att följa med,även om du inte alltid förstår så mycket utav texten. Det är ett lättsamt sätt att lära sig på och du känner att du tar dig igenom boken eller tidningen i ett lite högre tempo än om du skulle ha läst en traditionell skönlitterär bok. 
Just nu läser jag en grafisk roman som heter ""el Alcohólico" - "Alkoholisten" som är otroligt väl berättad historia, om en vanlig killes liv och hans alkoholproblem. Den är väldigt underhållande och ganska lättsam trots sitt tema.
Jag har blivit väldigt svag för snygga grafiska romaner med bra handlingar.

Texto escrito para ampliar el vocabulario

Es reacio a la tecnología de la sociedad moderna. Utlizará su derecho a votar, gracias al sufragio universal que rige en su santo país. Es su derecho intangible. 
Es pobre. Para hacer su agosto trabaja como vendedor ambulante de rosas en la plaza principal y las calles más concurridas. Su amigo más cercano siempre ostenta su riqueza. El lo envidia, pero puede decir con orgullo que había acumulado sus pertenencias materialistas por su propia cuenta. 
No obstante, le irrogaba daño, sabiendo que había nacido en una familia con condiciones tan desfavorables. 

Kaylas återkomst

2010 så hade vi en amerikansk tjej vid namn Kayla West som utbytesstudent som bodde hos oss i mitt lilla Våxtorp.
Kayla är en superpositiv, lättsam brud som jag och min bror blev väldigt fästa vid. Ända sedan hon åkte i början av januari år 2011 så har jag inte sett henne då hon bor på andra sidan Atlanten. Nu verkar det som att vi ska kunna komma att återförenas efter alla dessa år, då Kaylis ska flytta till mitt kära Barcelona i januari för att studera! Det ska bli väldigt kul att återses då vi har så många kära minnen tillsammans. Något som jag fortfarande saknar är att dansa som en fullständig galning till låten "Release me" på högsta volym tillsammans med henne. Vi gjorde till och med våra egna koreografier till olika låtar.  
Jag och Kayla åkte även tillsammans till Italien. Detta fotot är taget på nyårsafton. En galen kväll, minst sagt. Mitt bästa nyår någonsin. Vi firade det med skumpa tillsammans med tusentals glada människor och fyrverkerier utanför Colosseum. Vi hade inte bokat något vandrarhem den natten eftersom att det var så dyrt på nyår. Därför hoppades vi på att kunna ragga upp någon. Vi misslyckades med det försöket och sov på toaletterna på det vandrarhem som vi bott på dagen tidigare. 
 
Vi tog en tur ut till Florens tillsammans. Den dagen var ödesmättad då jag blev påkörd av en bil. En surrealistisk händelse som jag gärna berättar utförligt om en annan dag, om ni läsare vill. 
 

Dagens språktips

Ett väldigt bra tips för dig som redan har en relativt god nivå utav ett språk är att köpa dig en bok som är skriven på språket du vill lära dig och framför allt köpa dig en bra ordbok, vilket är A och O.
När du läser boken, så kan du stryka under eller skriva ner alla de ord som du inte förstår. Slå sedan upp alla orden i en ordbok och läs stycket igen. Minns du inte ordens betydelse, kolla i dina anteckningar åter igen.
Detta är en tidskrävande metod för att lära sig ett språk, men väldigt effektiv. De nya orden sätts i ett sammanhang och du kan se vilka andra ord som ofta förekommer med det ord som är främmande. Om du använder den här metoden med din engelska till exempel kommer du sedan att kunna uttrycka med en vass precision som kommer att imponera.
Det är krävande att lära sig ett nytt språk. Tillfredsställelsen när du kan applicera dina nyförvärvade kunskaper i praktiken är dock svår att slå.

 

 


Nykterist

Jag har bestämt mig för att hålla mig ifrån alkohol under ett par månader. Det är ingen stor grej, då jag inte druckit särskilt mycket de senaste månaderna ändå. "Varför då?" är nog en fråga många av ni läsare ställer er själva. "Varför dricka?" tycker jag är en bra motfråga till det. Jag finner ingen anledning till att dricka helt enkelt. Jag har riktigt skoj och kan socialisera mig alldeles utmärkt utan alkohol i kroppen. Så utav hälsoskäl och utifrån en lust att ifrågasätta vår starka akoholkultur väljer jag att avstå.
"Ge dig nu för tusan!" har jag redan fått höra ifrån en arbetskamrat, när vi var ute och åt middag.Det är ju något som är så otroligt besvärande och provocerande med folk som inte dricker. Jag vill utforska mer varför en annan persons personliga ställningstagande kan väcka så stora känslor. Det ska bli spännande. 

Tunnbröd

Moa har varit så snäll och lagat en norrländsk delikatess - tunnbröd. Ett par dagar i sträck har vi spisat tunnbröd hon och jag. 
Denna gång lade vi till lite lingon till degen!
Titta så saftiga de ser ut att vara!
Med lite ost, turkisk yorgurt och vitlök så har tunnbröden fått en touch av ungerska langos!

Sagrada Família

En video som visar hur Sagrada Família ska se ut när den är färdigställd. 2026 hoppas man att den ska vara färdigbyggd.

Klicka här nedan för att se videon.
Sagrada Família

Så här ser kyrkan ut i dag.
 

Förlåt!

Förlåt för att jag svikit er åter igen! 
Eftersom att jag blev av med min kamera i Sofia i Bulgarien har suget efter att blogga trappats ned. Just eftersom att bilder är en viktig del i mitt bloggande.
 
Sedan sist vi sågs har jag flyttat ifrån familjen, där jag bodde innan med bebis, Denniss, Estefania och Cindy - en paraguayisk familj som jag blev en del av, för er som inte har så bra koll. Detta på grund av att de inte kunde förlänga sitt kontrakt, så även de ska flytta snart. Just nu så bor jag hos min käre vapendragare Moa. Förhoppningsvis så flyttar det snart in en eller två stycken till hit.
 
Jag har börjat arbeta som telefonförsäljare åter igen. Denna gången på ett danskt företag som säljer lotter. Vi som arbetar där riktar in oss på svenska kunder och alla som arbetar är således svenskar. Detta innebär ett stort problem för Axel som är i Spanien för att lära sig spanska. En inkomstkälla måste dock finnas till så jag knogar och stretar idogt vidare. Jag säljer ganska så bra. Jag ligger nog en bit över genomsnittet redan efter min tredje vecka och nu på sista tiden har jag legat riktigt bra till i den interna rankningen som vi har mellan oss säljare. Det är stundtals ett mycket påfrestande och uttröttande arbete, men jag har bra chefer som har en väldigt bra pedagogik för hur man ska sälja bra. 
 
I dag var jag på en liten utflykt till Mollet del Vallès, en liten stad som ligger 20 minuter utanför Barcelona. När jag berättade om min plan för dagen för Manel, en riktigt god vän som jag har här nere, så visar det sig att det är hans hemstad! "No te vayas por allí! Sólo vas a perder tu tiempo"  - "Åk inte ditt! Du slösar bara bort din tid" var hans kommentar. Det tyckte jag inte alls att jag gjorde. Det fanns inte så mycket att se, men det var allt en fin, pittoresk liten stad han hade växt upp i! Dessutom så var det skönt att lämna Barcelona en stund för att sätta sin fot på en mindre ort.
 
Här kommer bilderna:
Grattis alla läsare, jag är tillbaka!
 
Även i denna lilla stad så var julbelysningen uppe.
Julen har kommit till Katalonien!
 
 
 
 
 
 
 
Efter att jag kommit hem begav jag och Moa oss mot Arc de triomf (Triunfbågen) för att gå på ett event med gratis tacos!
Mums!
 
 
 
 
 

Poema

Ten compasión hermano mío.
Sumégete en la profundidad de pensamientos tenebrosos que llevo dentro de mi.

RSS 2.0